Marți, 5 septembrie, era termen limită pentru depunerea ofertelor, însă licitația a fost între timp suspendată. Cel mai probabil, din cauza contestației depuse de turcii de la Gulermak, aceiași care au câștigat și contractul pentru lucrări de structură la secțiunea Tokyo – Aeroport Otopeni a Magistralei 6 de metrou.
Compania din Turcia este nemulțumită de răspunsurile la solicitările de clarificări oferite de Metrorex. Mai multe, Gulermak susține că Metrorex a extins/completat cerințele stabilite inițial, fără o actualizare corespunzătoare a prețurilor. În subisiadiar, în condițiile în care nu vor mai putea fi dispuse măsuri de remediere, turcii cer anularea licitației.
Rămâne de văzut ce va decide Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) în aces caz.
Metrorex a lansat în mai 2023 licitația ce prevede proiectare şi execuţie lucrări de arhitectură, instalații electromecanice și telecomunicații, Cale de rulare în staţii şi tuneluri:
– Staţii: 1 Mai stație existentă, Pajura, Expoziției, Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washignton, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu, Aeroport Otopeni,
– Tunel: 1 Mai – Aeroport Otopeni,
– Galerii la conexiunea cu stația existentă 1 Mai, și la stațiile Expoziției, stația Tokyo, stația Bruxelles și stația Aeroport Otopeni.
Pentru execuţia lucrărilor, este necesară proiectarea acestora de către antreprenorul desemnat.
Durata contractului este de 44 luni iar valoarea estimată a lucrărilor este de 1,29 miliarde de lei.
Amintim că Metrorex a semnat deja contracte pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură la cele două loturi ale Magistralei 6 de metrou.
Mai mult, lucrările de structură la prima secțiune a M6, respectiv 1 Mai – Tokyo/ Băneasa ar fi trebuit să înceapă deja în această vară. Acestea sunt întârziate din cauză că trebuie achitat un avans constructorului, care nu este prevăzut însă în buget și trebuie așteptată rectificarea bugetară, a explicat în august ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Contractul pentru secțiunea 1 Mai – Tokyo a Magistralei M6 a fost câștigat de constructorii turci Alsim Alarko și Makyol.
Lucrările pregătitoare pentru construirea secțiunii 1 Mai – Tokyo/Băneasa a Magistralei 6 erau estimate să înceapă în al doilea trimestru al anului 2023, spuneau pentru ECONOMICA.NET reprezentanții Metrorex la începutul anului.
Amintim că pe 8 martie 2022, Metrorex a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură pentru primul lot (1 Mai – Tokyo) al Magistralei 6, care va avea o lungime de 6,6 km și va cuprinde șase noi stații, a anunțat atunci ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu. Contractul a fost câștigat de asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.s. – MAKYOL Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S.
De asemenea, anul acesta a fost semnat și contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de structură pentru lotul Tokyo – Aeroport Henri Coandă cu acocierea Gulermak – Somet.
Magistrala 6 realizează extinderea reţelei actuale de metrou din staţia 1 Mai până la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti. Noul tronson va permite legarea directă între Gara de Nord şi Aeroportul Otopeni, fără transbordarea călătorilor prin schimbarea peroanelor şi a trenurilor.
Linia nouă de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii, cu următoarele denumiri: Staţia 1 Mai (existentă), Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Bratianu, Aeroport Otopeni.