Autoritatea Bancară Europeană avertizează în privinţa riscurilor utilizării bitcoin

Consumatorii se expun unor riscuri semnificative utilizând monede digitale, precum bitcoin, care a înregistrat în ultima săptămână fluctuaţii majore, între 340 de dolari şi 1.240 de dolari, şi nu beneficiază de reglementări pentru protecţia utiliatorilor, potrivit Autorităţii Bancare Europene.
Economica.net - vin, 13 dec. 2013, 08:42
Autoritatea Bancară Europeană avertizează în privinţa riscurilor utilizării bitcoin

De asemenea, monedele digitale sunt vulnerabile la atacuri ale hackerilor, a avertizat agenţia, citată de cotidianul Wall Street Journal.

Monedele digitale pot fi folosite în activităţi criminale şi de spălare a banilor, din cauza gradului ridicat de anonimitate cu care sunt derulate tranzacţiile.

„Recomandăm ca, în cazul în care cumpăraţi monede digitale (…) să nu folosiţi bani «reali» pe care nu vă puteţi permite să-i pierdeţi”, a transmis Autoritatea Bancară Europeană.

Avertismentul vine la numai câteva zile după ce banca centrală a Chinei a anunţat că instituţiile financiare chineze nu trebuie să accepte depozite ale afacerilor care au legătură cu bitcoin sau să asigure acces la această monedă în cadrul serviciilor proprii.

Banca Franţei a avertizat, de asemenea, în privinţa pericolelor bitcoin. Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei au notificat că monitorizează evoluţia monedelor virtuale.

Autoritatea Bancară Europeană, care reuneşte autorităţile de reglementare din cele 28 de state UE, nu are atribuţii pentru a interzice monedele virtuale, dar a informat că analizează dacă acestea „ar trebui reglementate şi supravegheate”.

Spre deosebire de monedele aflate în circulaţie la scară largă, precum dolarul, bitcoin nu este emis şi susţinut de o bancă centrală, precum Rezerva Federală în cazul monedei americane. În schimb, bitcoin se obţine printr-un proces de rezolvare a unor calcule matematice foarte complicate, numit „mining”. Odată obţinuţi, bitconii pot fî folosiţi pentru cumpărături sau tranzacţionaţi pe pieţe online nereglementate.

Cotaţia bitcoin a crescut puternic în acest an, de la 20 de dolari în februarie la peste 1.200 de dolari în decembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost desemnați câștigători pentru lotul 3
Drum Expres Arad – Oradea: CNSC a admis parțial contestația Nurol, după ce ucrainenii de la Automagistral au fost ...
Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a admis în parte contestația turcilor de la Nurol la licitația pentru construcția lotului 3 al Drumului Expres Arad - Oradea. Amintim......
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
CFR S.A despre traficul feroviar. Pe ruta Roşiori Nord – Craiova sunt întârzieri pentru că s-a rupt o șină
Traficul feroviar este deschis, la această oră, pe toate magistralele de cale ferată, iar circulaţia trenurilor este ...
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
UE vrea să introducă restricţii la importurile de alimente, după modelul Trump
Uniunea Europeană (UE) intenţionează să blocheze importul anumitor produse alimentare care nu respectă diferite criterii, ...
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Anunț de la Premier Energy pentru clienți. Ce se întâmplă cu prețurile la energie electrică
Premier Energy Furnizare, unul dintre marii furnizori de energie electrică pentru clienții casnici, a transmis clienților ...