Republica Moldova recunoaște doar 8,6 milioane de dolari din datoria de peste 700 de milioane pe care o pretinde Gazprom. Rușii vor contesta evaluarea “pe toate căile posibile”

Oficialii din Republica Moldova au declarat miercuri că țara datorează Gazprom doar 8,6 milioane de dolari pentru gaz, mult mai puțin decât cele 709 milioane de dolari revendicate de gigantul rus Gazprom, dar compania rusă contestă suma și o va contesta pe toate căile posibile, scrie Reuters.
Mihai Nicuţ - mie, 06 sept. 2023, 23:27
Republica Moldova recunoaște doar 8,6 milioane de dolari din datoria de peste 700 de milioane pe care o pretinde Gazprom. Rușii vor contesta evaluarea “pe toate căile posibile

Fosta republică sovietică, situată între Ucraina și România, ultima fiind țară membră a Uniunii Europene, obișnuia să cumpere gaze naturale rusești. Dar Gazprom și filiala sa din Republica Moldova (MoldovaGaz – n.red.) au declarat la sfârșitul anului 2021 că a acumulat datorii de sute de milioane de dolari, scrie Reuters.

Ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov, a declarat că un audit internațional a arătat că distribuitorul și furnizorul de gaze naturale MoldovaGaz, datora doar 8,6 milioane de dolari și că guvernul „nu intenționează să plătească datorii inexistente”. Premierul Dorin Recean a adăugat: „După clarificările privind datoria pentru gazele naturale, Moldova și cetățenii nu sunt obligați să plătească facturile corespunzătoare”, mai arată Reuters. Gazprom a anunțat, miercuri seară, că „în mod categoric nu este de acord cu afirmațiile părții moldovenești și intenționează să continue să-și apere drepturile pe toate căile posibile”.

Compania controlată de Kremlin a evaluat datoria la 709 milioane de dolari în urmă cu un an, deși este posibil ca suma să fi crescut odată cu adăugarea dobânzilor.

Parlicov a declarat că auditorii nu au primit documente de la Moldovagaz și Gazprom pentru a acoperi 276 de milioane de dolari din presupusa datorie. „Acest lucru nu înseamnă că aceste documente nu există, ci doar că nu au fost furnizate auditorilor”, a declarat el reporterilor.

Alte 400 de milioane de dolari nu au putut fi rambursate din mai multe motive procedurale, a spus el, adăugând că guvernul a împărtășit rezultatele auditului cu Moldovagaz și Gazprom și că așteaptă reacția Gazprom. Președinta Maia Sandu a fost citată duminică spunând că auditul a infirmat afirmația Gazprom. Ea a declarat anterior că Moldova nu are datorii față de Gazprom pentru gazele naturale.

Șantaj?

Pe de altă parte, potrivit Radio Moldova, luni, fostul vicepremier responsabil de domeniul energetic, cel care în 2021 a negociat contractul cu Gazprom, Andrei Spînu, a declarat că atunci Republica Moldova a fost șantajată de Gazprom să recunoască datorii ireale de peste 700 de milioane de dolari.

„Federația Rusă a încercat nu doar să șantajeze Republica Moldova cu acele datorii, dar în primul rând să șantajeze oamenii din țara noastră. Au spus foarte clar că nu semnează sau nu va livra Republicii Moldova gaz până când nu vor fi achitate acele datorii”, a menționat Andrei Spînu la Radio Moldova.

“Amintim că, la prelungirea contractului de furnizare a gazelor naturale din octombrie 2021, concernul rus Gazprom a solicitat Republicii Moldova să achite o datorie istorică, pe care a estimat-o la 700 de milioane de dolari. Atunci, autoritățile de la Chișinău au declarat că nu vor plăti pretinsele datorii, până când nu vor fi verificate de auditul extern.

Precizăm că, în prezent doar malul stâng al Republicii Moldova (Transnistria, unde este și centrala electrică pe gazede la Cuciurgani – n.red.)  este aprovizionat cu gaze naturale de la Gazprom. Malul drept procură cantitățile necesare de gaze naturale de pe piața europeană”, mai arată Radio Moldova.

Transgaz a preluat operarea sistemului de transport al gazelor din Moldova

Transgaz, companie deţinută majoritar de statul român, va opera din 19 septembrie şi sistemul de transport al gazelor naturale din Republica Moldova, în baza unui contract pe 5 ani semnat de subsidiara sa din Republică, Vestmoldtransgaz, cu Moldovatransgaz, potrivit informațiilor recente.

Vestmoldtransgaz SRL operează, exploatează şi dispecerizează gazoductul Ungheni-Chişinău.

Prin Contractul de locaţiune semnat cu operatorul de stat din Republica Moldova, Transgaz  preia activitatea de operare, exploatare, dispecerizare şi transport al gazelor naturale în următorii 5 ani.

Potrivit anunţului publicat de Transgaz, demersul VMTG vine în urma neîndeplinirii de către Moldovatransgaz S.R.L (companie controlată indirect de Gazprom) a cerinţelor de unbundling, fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova pentru a se asigura securitatea energetică a ţării precum şi alinierea la cadrul normativ european.

“Prin acest demers, Transgaz continuă prezenţa strategică în Republica Moldova, contribuind la asigurarea intereselor strategice ale regiunii. Asigurarea separării şi independenţei operatorilor sistemelor de transport al gazelor naturale de întreprinderile integrate pe verticală care desfăşoară activitatea de producere, de distribuţie, de stocare, de trading sau de furnizare a gazelor naturale, reprezintă unul din obiectivele de bază în scopul creării în Republica Moldova a unei pieţe liberalizate a gazelor naturale”,  a declarat Directorul General al Transgaz, Ion Sterian.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PSD va pierde încă o dată alegerile prezidenţiale
Ciucă: PSD va pierde încă o dată alegerile prezidenţiale
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, candidat al partidului pentru funcţia de şef al statului, a declarat joi seara, la Craiova, că PSD va pierde încă o dată alegerile prezidenţiale, chiar dacă......
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență
AROBS Engineering începe testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de ...
AROBS Engineering, parte a grupului AROBS, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, anunță ...
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
Oppo lansează în România telefonul Find X8 Pro, echipat cu camere Hasselblad și ColorOS 15
OPPO a lansat la nivel global seria Find X8, Europa fiind regiunea care prezintă în exclusivitate modelul premium, Find ...
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 milioane de lei
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, ...
UniCredit Bank anunță finalizarea cu succes a unei noi emisiuni de obligațiuni corporative în lei (negarantate, de rang ...