Cum arată, cine și cum plătește viitorul impozit pe cifra de afaceri pentru companii și bănci. PROIECT

Economica.net a intrat în posesia unei noi variante-draft a OUG referitoare la măsurile fiscale, iar una dintre prevederi se referă la introducerea mult-discutatei taxe pe cifra de afaceri. Iată cum arată această taxă, care va fi plătită și de companii și de bănci.
Mihai Nicuţ - joi, 07 sept. 2023, 16:36
Cum arată, cine și cum plătește viitorul impozit pe cifra de afaceri pentru companii și bănci. PROIECT

Impozitul pe cifra de afaceri va fi plătit de toate companiile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro în situația în care impozitul pe profit de 16% este mai mic decât impozitul pe cifra de afaceri. El este stabilit la 0,5% dacă rentabilitatea companiei a fost de sub 3%, și de 1% dacă rata de rentabilitate a fost de peste 3%. OUG conține un articol special referitor la aplicarea impozitului pe cifra de afaceri pentru bănci. În acest caz, el este de 1% aplicat la cifra de afaceri și se adaugă impozitului pe profit.

Cu mențiunea că este vorba despre o variantă draft, care mai poate fi modificată, iată articolul respectiv, prin care se modifică actualul Cod Fical (referirile sunt la articolele din Cod) pentru a se introdue noul impozit”

După art. 18 se introduc două noi articole, art. 18.1 și art. 18.2, cu următorul cuprins:

    „Art. 18.1 –  Impozit minim pe cifra de afaceri

(1) Contribuabilii, alții decât cei prevăzuți la art. 15, care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit, cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit prevederilor alin. (4), sunt obligați la plata impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro a cifrei de afaceri este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile.

(2) În situația în care rezultatul fiscal cumulat la sfârșitul trimestrului/anului de calcul este pierdere fiscală, înainte de recuperarea pierderii fiscale din anii precedenți, potrivit art. 31, contribuabilul determină impozitul minim pe cifra de afaceri potrivit alin. (4) lit. a);

(3) În situația în care rezultatul fiscal cumulat la sfârșitul trimestrului/anului de calcul este  profit impozabil, înainte de recuperarea pierderii din anii precedenți, și ulterior recuperării pierderii fiscale din anii precedenți, potrivit art. 31, rezultă pierdere fiscală, contribuabilul determină impozitul minim pe cifra de afaceri potrivit alin. (4) lit. a), respectiv lit. b), după caz.

(4) Impozitul minim pe cifra de afaceri se determină astfel:

a) Pentru contribuabilii care au rata rentabilității (Rr) sub 3% inclusiv:

IMCA =  0,5%*(VT – Vs – I – A)

b) Pentru contribuabilii care au rata rentabilității peste 3%:

IMCA =  1%*(VT – Vs – I – A)

c) Pentru aplicarea alin. (1) și a lit. a) și b) ale prezentului alineat, indicatorii au următoarea semnificație:

IMCA = impozit minim pe cifra de afaceri, determinat cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul.

(Rr) = rata rentabilității, determinată potrivit formulei:

Rr = Profit net/CA*100

Profit net = soldul creditor al contului de profit și pierdere la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, după caz;

CA = cifra de afaceri reprezentând diferența dintre veniturile totale (VT) și veniturile care se scad din veniturile totale (Vs), determinate cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, după caz;

VT = venituri totale, determinate cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, după caz;

Vs = venituri care se scad din veniturile totale, determinate cumulat de la începutul anului fiscal/anului fiscal modificat până la sfârșitul trimestrului/anului de calcul, după caz, reprezentând:

(i)   veniturile neimpozabile prevăzute la art. 23 și 24;

(ii)  veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;

(iii)  veniturile aferente costurilor serviciilor în curs de execuţie;

(iv)  veniturile din producţia de imobilizări corporale şi necorporale, care nu sunt cuprinse în indicatorul I;

(v)  veniturile din subvenţii;

(vi) veniturile realizate din despăgubiri, de la societăţile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;

I = valoarea achiziției/producției de active prezăzute la art. 22 alin. (1), efectuată în trimestru/anul de calcul, începând cu anul fiscal 2024, respectiv cu anul fiscal modificat care începe în anul 2024; în cazul în care aceste categorii de active se realizează pe parcursul mai multor ani consecutivi, valoarea luată în calcul pentru determinarea acestui indicator este cea înregistrată în evidența contabilă aferentă trimestrului/anului de calcul, după caz;

A = amortizarea contabilă a activelor prezăzute la art. 22 alin. (1), achiziționate/produse înainte de 1 ianuarie 2024/prima zi a anului fiscal modificat care începe în anul 2024.

(5) În aplicarea prevederilor alin. (4) se au în vedere și următoarele situații:

  1. a) în cazul în care din aplicarea formulelor de calcul rezultă o valoare negativă se consideră că impozitul minim pe cifra de afaceri este zero;
  2. b) în cazul în care contribuabilul înregistrează pierdere contabilă se consideră că indicatorul Rr este zero, iar impozitul minim pe cifra de afaceri se calculează potrivit formulei prevăzute la alin. (4) lit. a).

(6) În sensul prezentului articol, pentru efectuarea comparației potrivit alin. (1), impozitul pe profit trimestrial/anual reprezintă impozitul pe profit înainte de scăderea creditului fiscal extern, impozitul pe profit scutit sau redus, din care se scad sumele reprezentând sponsorizare/mecenat, alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislației în vigoare, precum și reducerea conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menținerii/creșterii capitalurilor proprii, precum și pentru completarea unor acte normative, după caz.

(7) În cazul contribuabililor care aplică sistemul anual de plată cu efectuarea de plăți anticipate, prevederile alin. (1) – (5) se aplică pentru trimestrele I, II și III ale fiecărui an fiscal/an fiscal modificat, prin compararea impozitului minim pe cifra de afaceri, determinat potrivit alin. (4), cu plățile anticipate, urmând ca definitivarea impozitului pe profit anual, potrivit alin. (1) – (6), să se efectueze până la termenul de depunere a declarației anuale de impozit pe profit. Comparația se efectuează astfel:

a) pentru trimestrul I, impozit minim pe cifra de afaceri, determinat potrivit alin. (4), se compară cu plata anticipată aferentă acestui trimestru;

b) pentru trimestrul II, impozit minim pe cifra de afaceri, determinat potrivit alin. (4), se compară cu suma plăților anticipate aferente trimestrului I și II;

c) pentru trimestrul III, impozit minim pe cifra de afaceri, determinat potrivit alin. (4), se compară cu suma plăților anticipate aferente trimestrului I, II și III.

(8) În cazul contribuabililor care aplică sistemul anual de plată fără efectuarea de plăți anticipate, prevederile alin. (1) – (6) se aplică pentru determinarea impozitului pe profit anual.

(9) În cazul grupului fiscal, prevederile alin. (1) – (8)  și (10) se aplică în mod corespunzător de către membrii/persoana juridică responsabilă având în vedere și următoarele reguli:

a) în cazul în care grupul fiscal aplică sistemul de plată trimestrial, fiecare membru al grupului fiscal calculează, trimestrial/anual, după caz, impozitul minim pe cifra de afaceri, potrivit formulelor de calcul prevăzute la alin. (4), în funcție de situația individuală, și îl comunică persoanei juridice responsabile;

b) în cazul în care grupul fiscal aplică sistemul anual de plată cu efectuarea de plăți anticipate, fiecare membru al grupului fiscal calculează trimestrial impozitul minim pe cifra de afaceri, potrivit formulelor de calcul prevăzute la alin. (4), în funcție de situația individuală, și îl comunică persoanei juridice responsabile; pentru definitivarea impozitului pe profit anual, fiecare membru al grupului fiscal calculează impozitul minim pe cifra de afaceri, potrivit formulelor de calcul prevăzute la alin. (4), în funcție de situația individuală, și îl comunică persoanei juridice responsabile;

c) în cazul în care grupul fiscal aplică sistemul anual de plată fără efectuarea de plăți anticipate, pentru determinarea impozitului pe profit anual, fiecare membru al grupului fiscal calculează impozitul minim pe cifra de afaceri, potrivit formulelor de calcul prevăzute la alin. (4), în funcție de situația individuală, și îl comunică persoanei juridice responsabile.

d) persoana juridică responsabilă compară impozitul pe profit trimestrial/anual determinat la nivelul grupului, respectiv plățile anticipate, după caz, cu valoarea însumată a impozitelor minime pe cifra de afaceri transmise de membrii grupului fiscal, urmând să aplice prevederile alin. (1) coroborate cu cele ale alin. (6)-(8) și (10).

(10) În cazul în care contribuabilul datorează impozit minim pe cifra de afaceri din acesta nu se scad sumele reprezentând creditul fiscal extern, impozitul pe profit scutit sau redus, sponsorizare/mecenat, alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislației în vigoare, precum și reducerea conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor măsuri fiscale de stimulare a menținerii/creșterii capitalurilor proprii, precum și pentru completarea unor acte normative.”

Art. 18.2 –  Impozit pe cifra de afaceri pentru instituțiile de credit – persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit – persoane juridice străine

(1) Prin exceptie de la art. 18.1, instituțiile de credit – persoane juridice române şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit – persoane juridice străine datorează suplimentar impozitului pe profit un impozit pe cifra de afaceri calculat prin aplicarea unei cote de 1% asupra cifrei de afaceri.

(2)         Pentru aplicarea alin. (1), cifra de afaceri reprezintă indicatorul CA definit la art. 181 alin. (4) lit. c).

(3)         Impozitul pe cifra de afaceri se calculează, declară şi plătește trimestrial și se însumează cu plățile anticipate/impozitul pe profit datorate/datorat, după caz. Pentru determinarea rezultatului fiscal, impozitul pe cifra de afaceri reprezintă cheltuială nedeductibilă.

(4)         Impozitul pe cifra de afaceri se calculează cumulat de la începutul  anului fiscal. În situația în care impozitul pe cifra de afaceri este datorat trimestrial, acesta se determină ca diferență între impozitul pe cifra de afaceri calculat cumulat de la începutul anului fiscal și impozitul pe cifra de afaceri datorat pentru perioada anterioară celei de calcul.

(5)         În cazul în care contribuabilul datorează impozitul pe cifra de afaceri, potrivit alin. (1), din acesta nu se scad sumele reprezentând creditul fiscal extern, impozitul pe profit scutit sau redus, sponsorizare/mecenat, precum și alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legislației în vigoare.”

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Ciprian Ciucu: Am votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie
Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, spune că a votat pentru cel mai bun candidat la preşedinţie, care are o experienţă relevantă pentru această funcţie....
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru ...
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...