„Nu vedem cum ar putea fi îndeplinite criteriile necesare pentru acest proiect”, a arătat Adelson vineri, într-un comunicat.
Proiectul, anunţat în luna februarie, ar fi creat cea mai mare staţiune din Europa, la Alcorcon, suburbie a Madridului, ar fi contribuit la susţinerea economiei spaniole şi la reducerea ratei şomajului, de 26%.
Adelson a făcut o vizită la Alcorcon luna trecută, cerând asigurări că guvernele viitoare nu vor schimba taxele şi alte condiţii. El a solicitat totodată exceptări de la interzicerea fumatului în locurile publice şi de la limitele impuse jocurilor de noroc pe Internet.
Oficiali ai guvernului spaniol au declarat că legea fumatului va fi modificată pentru încurajarea investiţiilor. O persoană apropiată situaţiei a declarat în noiembrie că guvernul caută soluţii pentru a oferi companiei garanţii că va primi compensaţii pentru orice modificări ale legislaţiei care iar afecta afacerile.
Ministrul adjunct al Economiei, Fernando Jimenez Latorre, a declarat vineri că guvernul a încercat să respundă cererilor rezonabile ale Las Vegas Sand şi a negociat cu autorităţile europene în legătură cu compatibilitatea acestora cu reglementările UE. Latorre a spus că nu a fost anunţat în legătură cu decizia companiei.
„Dacă există mai multe solicitări, iar Eurovegas decide că nu poate continua dacă nu sunt acceptate în totalitate, este decizia lor independentă. Investiţia în sine este bună, dar depinde de condiţii”, a arătat ministrul.
Un purtător de cuvânt al guvernului regional al Madridului şi cel al primăriei din Alcorcon au refuzat să comenteze.
Proiectul urma să fie pus în practică în etape, pe parcursul a 10-12 ani, şi ar fi inclus 12 staţiuni-cazinouri, cu 36.000 de camere.
Guvernul spaniol considera că proiectul va contribui la redresarea economiei şi reducerea şomajului record, de 57% în rândul tinerilor.
Investitorii erau sceptici însă în privinţa viabilităţii economice a proiectului. Adelson a afirmat în mai multe rânduri că Las Vegas Sand va promova proiecte cu o rată de rentabilitate de 20%.
Adelson, pe locul 12 în lume în indicele Bloomberg al miliardarilor, cu o avere estimată la 36 de miliarde de dolari, a arătat că este interesat de proiecte pentru cazinouri în Coreea de Sud şi Japonia. Las Vegas Sand obţine majoritatea veniturilor în Asia, unde deţine staţiuni în Macao şi Singapore.
Prima fază a proiectului din Spania ar fi inclus patru staţiuni-cazinouri, cu 12.000 de camere.
Dacă toate cele trei etape ale proiectului spaniol ar fi fost puse în practică, acesta ar fi mărit PIB-ul regiunii cu 4,5%, potrivit estimărilor companiei de stat Promomadrid. Proiectul ar fi dus la crearea a 164.000 de locuri de muncă în mod direct şi a altor 97.000 de posturi indirect, reprezentând circa jumătate din numărul persoanelor fără loc de muncă din regiune.