Nou sprijin de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Vouchere de 25.000 de lei pentru un sistem offgrid de minimum 3 kW sau pentru o baterie de cel puțin 5 kWh

Proprietarii de case din România vor putea beneficia, începând cu anul viitor, de vouchere în valoare de 25.000 lei pentru a-și instala pe acoperișuri sisteme fotovoltaice cu o putere 3 kW net, un voucher cu o valoare similară urmând să fie acordat pentru achiziționarea de unități de stocare cu o putere minimă de 5 kWh, conform unei măsuri prevăzute în forma revizuită a PNRR transmis, vineri, Comisiei Europene de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.
Mihai Nicuţ - lun, 11 sept. 2023, 13:55
Nou sprijin de la stat pentru instalarea de panouri fotovoltaice. Vouchere de 25.000 de lei pentru un sistem offgrid de minimum 3 kW sau pentru o baterie de cel puțin 5 kWh

Denumit „Utilizarea clădirilor rezidenţiale pentru accelerarea implementării energiei din surse regenerabile”, programul are o alocare indicativă de 608,7 milioane de euro. Măsura este complementară cu programul Casa Verde Fotovoltaice, coordonat de către Administrația Fondului de Mediu (AFM), care gestionează o schemă prin care cei care doresc să-și monteze panouri solare primesc o finanțare de 20.000 de lei.

Mecanismul de implementare a noului program se dorește a fi unul suplu, obiectiv și mai puțin birocratic decât alte mecanisme utilizate până în acest moment, se arată în document.

„Având în vedere un criteriu minim de generare, în care un sistem fotovoltaic cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW/locuință este instalat pe acoperișurile clădirilor rezidențiale ale persoanelor fizice este important să se ofere potențialilor beneficiari posibilitatea de a achiziționa o baterie de stocare. Această investiție are ca scop să permită gospodăriilor să-și maximizeze utilizarea energiei solare și să atingă o autonomie semnificativă în ceea ce privește necesarul de energie electrică”, arată documentul.

Perioada de formulare a Ghidului solicitantului, publicitatea măsurii și pregătirea apelului de proiecte are ca perioadă intervalul octombrie 2023- decembrie 2023. Derularea apelului de proiecte, inclusiv contractarea proiectelor ar trebui să se facă între ianuarie 2024 și mai 2024, iar mplementarea efectivă a investiției între iunie 2024 și decembrie 2025.

Mecanismul de implementare

Rolul principal în mecanismul de voucher (cupon) îl au persoanele fizice, care au posibilitatea de a alege din mai multe opțiuni, în funcție de nevoile și posibilitățile lor.

Astfel, aceștia pot opta să achiziționeze:

a) atât panouri fotovoltaice (PV) cât și un modul de stocare a energiei/baterii,

b) doar panouri fotovoltaice sau,

c) exclusiv sistemul de modul de stocare a energiei/baterii, în cazul în care proprietarii dețin deja PV.

Mecanismul vizează accesarea voucherului în anumite precondiții care asigură rapiditatea implementării investiției.

Acordarea voucherelor se realizează de către Coordonatorul de investiții, după caz cu sprijinul autorităților publice locale.

Beneficiarii de vouchere vor fi aleși în baza unei selecții a cererilor de vouchere realizată printr-un apel pe platforma web dedicată a MIPE, folosind abordarea primul venit – primul servit.

Documentele obligatorii pentru solicitarea de voucher vor incluse în platformă în format digital. După selecție, beneficiarii au obligația confirmării, inclusiv a opțiunii alese pentru folosirea voucherului. Confirmarea voucherului reprezintă un acord de adeziune a beneficiarului la condițiile de acordare a voucher-ului (cu rolul de contract de finanțare).

După selecție și confirmarea voucherului beneficiarul împreună cu instalatorul contractat trebuie să realizeze proiectul cu instalarea unui sistem PV cu o putere de minim 3 kW net și/sau a unui modul de stocare a energiei/baterii cu putere minimă de 5 kWh.

La finalizarea proiectului, beneficiarul va transmite documentele de finalizare a instalării certificate de firma de instalare PV și/sau a modului de stocare a energiei, împreună cu factura de plată și cu dovada obținerii avizului tehnic de racordare (ATR) la coordonatorul investiție, care în termen de 5 zile lucrătoare va vira contravaloarea voucherului în contul aferent firmei de instalare.

Contravaloarea voucherului va fi stabilită la valoarea de 25.000 lei pentru o instalație de panouri voltaice (PV) cu o putere 3 kW net. De asemenea, pentru un modul de stocare a energiei cu putere minimă de 5 kWh contravaloarea voucherului va fi tot de 25.000 lei.

Pentru ca aceste instalații cu stocare să fie eligibile, trebuie îndeplinită condiția ca sistemul fotovoltaic să nu fie conectat la rețea, ci să fie dedicat pentru autoconsum.

Sursa: DespreEnergie

Te-ar mai putea interesa și
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Ursula von der Leyen anunță că țările afectate de inundații vor primi un ajutor de 10 miliarde de euro
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi la Wroclaw (Polonia) un ajutor de 10 miliarde de euro din Fondul de coeziune al UE pentru ţările din Europa Centrală, între......
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 de milioane de lei
Electrica raportează un profit net de 102,1 milioane de lei pentru primele șase luni din 2024, în scădere cu peste 40 ...
Societatea Electrica S.A. anunță investitorii de la Bursa de Valori București că în primul semestru din 2024 a înregistrat ...
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul președinte al Consiliului de Administraţie al Electrica
Ion Cosmin Petrescu este noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii Electrica, funcţie pe care o ...
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia intenționează să cumpere o a patra fregată Belharra din Franța
Grecia va începe negocierile pentru achiziţia unei a patra fregate Belharra din Franţa pentru a-şi consolida forţele ...