Nemulţumiţi de salariile din ţara lor, tot mai mulţi polonezi aleg calea străinătăţii

Cu peste două milioane de cetăţeni plecaţi să muncească în străinătate, în special în ţările Uniunii Europene, şi al căror număr creşte din cauza nemulţumirii faţă de salariile oferite în Polonia, unde salariul mediu brut lunar este de circa 920 de euro, guvernul de la Varşovia priveşte cu îngrijorare cum populaţia ţării scade, consemnează duminică agenţia EFE într-un comentariu.
Economica.net - sâm, 14 dec. 2013, 16:00
Nemulţumiţi de salariile din ţara lor, tot mai mulţi polonezi aleg calea străinătăţii

În fiecare an, mii de polonezi aleg să-şi părăsească ţara pentru a se instala în altă parte, cele mai căutate ţări fiind Marea Britanie, Germania, Irlanda şi statele scandinave. Mulţi dintre ei provin din localităţile mici şi din zonele rurale ale estului Poloniei, regiunea cel mai puţin dezvoltată a ţării, unde cu toate că există oportunităţi de angajare (rata şomajului în Polonia este de circa 13%), salariile nu ajung adesea nici la nivelul venitului minim, de 400 de euro pe lună.

Conform statisticilor oficiale, în prezent circa 2,1 milioane de polonezi sunt stabiliţi într-o altă ţară, cifră care era de 2,3 milioane în anul 2007, când criza economică i-a obligat pe mulţi dintre ei să se întoarcă acasă şi se credea că acest exod s-a sfârşit. Însă în ultimii trei ani numărul polonezilor plecaţi din ţară a început să crească din nou, iar aceştia nu mai sunt doar lucrători necalificaţi proveniţi din zonele rurale, ci şi tineri cu studii superioare care pleacă în străinătate pentru a strânge economii cu intenţia de a reveni peste câţiva ani în ţara lor, dar acest lucru nu se întâmplă deocamdată.

Polonia se confruntă cu o ‘fugă a creierelor’, ceea ce trebuie oprit dacă ţara vrea să mai conteze în viitor pe propriile ei talente, consideră Henryka Bochniarz, responsabilă a patronatelor poloneze. Dar, pentru aceasta este nevoie de o creştere a salariului mediu, care atinge în prezent puţin peste 3.800 de zloţi brut, echivalentul a circa 920 de euro, în condiţiile în care costul vieţii creşte în marile oraşe.

Guvernul de la Varşovia şi-a anunţat recent intenţia de a creşte salariul minim pe economie şi de a studia posibilitatea impunerii unui salariu minim pe ora lucrată.

În opinia sociologului Malgosia Wos, numărul emigranţilor polonezi ar trebui să scadă puţin câte puţin în anii următori, pe măsură ce decalajul dintre economia poloneză şi cea a statelor vest-europene se va diminua. El crede însă că există şi o latură pozitivă a fenomenului migrator, întrucât polonezii plecaţi în străinătate asimilează noi cunoştinţe, dobândesc o capacitate de adaptare, învaţă limbi străine, astfel că vor avea noi atuuri pe piaţa muncii din Polonia care va putea să folosească toate aceste calităţi.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Kremlinul a reacţionat luni în mod reţinut la victoria lui Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România, notează EFE, AFP şi Reuters....
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
Scott Bessent, persoana desemnată de preşedintele Donald Trump pentru postul de secretar al Trezoreriei SUA, a declarat ...
MET a cumpărat Comax France SAS
MET a cumpărat Comax France SAS
Grupul energetic MET a achiziţionat o participaţie de 100% la Comax France SAS (Comax), proprietar, operator şi dezvoltator ...
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu ...