Renault şi Dongfeng au semnat parteneriatul de 1,3 mld. dolari. Francezii au acces deplin în China

Renault a obţinut, luni, acces deplin în China, cea mai mare piaţă auto din lume, prin semnarea unui parteneriat de 1,3 miliarde de dolari cu compania de stat Dongfeng Motor Group în Wuhan, oraşul chinezesc care concurează cu Detroit, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 16 dec. 2013, 07:52
Renault şi Dongfeng au semnat parteneriatul de 1,3 mld. dolari. Francezii au acces deplin în China

La nouă ani după anunţarea de către cele două companii a planurilor de colaborare, Renault reuşeşte să intre cu propriile modele pe piaţa chineză, având un partener local puternic, în condiţiile în care toate companiile auto străine care produc vehicule în China trebuie să opereze printr-o societate mixtă cu o firmă locală. Renault era unul dintre puţinii mari producători auto occidentali care nu producea autovehicule în China.

Pentru a-şi întări prezenţa în China, Renault depindea de importurile din Coreea de Sud. Acum, împreună cu Dongfeng, va investi 7,76 miliarde de yuani (1,28 miliarde de dolari) pentru a construi o fabrică în Wuhan, provincia Hubei, primul model urmând să fie prezentat în 2016. Renault intenţionează să producă anual 150.000 de maşini în Wuhan şi va avea împreună cu Dongfeng o reţea de magazine de prezentare.

‘Datorită infrastructurii impresionante şi a poziţiei centrale, Wuhan este mai bine poziţionat faţă de alte oraşe pentru a deveni Detroit-ul Chinei, dar fără falimentul cu care se confruntă oraşul american’, a declarat Peng Zhimin, cercetător la Academia de Ştiinţe Sociale a Chinei.

Acesta a apreciat că Wuhan este o combinaţie între Detroit, cartierul general al industriei auto americane, şi Chicago, centrul principal de transport din America de Nord.

Pe lângă Renault, în Wuhan se află şi sediile societăţilor mixte înfiinţate de Dongfen cu Nissan, Honda şi PSA Peugeot Citroen, care au de asemenea uzine în zonă. Oraşul, care are o capacitate de a fabrica anual un milion de vehicule, vrea să-şi majoreze producţia la trei milioane până în 2016. În Wuhan produc vehicule atât grupul american General Motors, cât şi partenerul său chinez SAIC Motor Group.

În 1993, Renault a început colaborarea cu China Space Sanjiang Group pentru a produce modelul Traffic, dar producţia a fost oprită în 2003. De atunci, Dongfeng şi Renault negociază formarea parteneriatului.

Parteneriatul cu Dongfeng va oferi Renault o sursă alternativă de venituri, în condiţiile în care Europa Occidentală a fost responsabilă în 2012 pentru 60% din vânzările grupului auto francez.

Peste 19 milioane de vehicule noi au fost înmatriculate anul trecut în China, din care 15,5 milioane autoturisme şi microbuze, numărul acestora fiind în creştere cu 4,3% comparativ cu 2011.

Renault are deja trei uzine în America Latină – în Argentina, Brazilia şi Columbia -, pe lângă cele şase uzine din Franţa.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit în opt ani un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul de mobilizare pentru remedierea avariilor este foarte bun, pe teren fiind 241......
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel mondial – Reuters
Gigantul Bosch, cu peste 10.000 de angajaţi în România, anunță concedierea a mai bine de 5.000 de angajaţi la nivel ...
Gigantul german din domeniul ingineriei Robert Bosch a anunţat că intenţionează să concedieze până la 5.500 de angajaţi, ...
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ţărilor dezvoltate în combaterea schimbărilor climatice
COP29 – Premieră după negocieri. Preşedinţia din Azerbaidjan propune 250 de miliarde de dolari pentru contribuţia ...
Preşedinţia azeră a COP29 a propus stabilirea contribuţiei ţărilor dezvoltate la finanţarea combaterii schimbărilor ...
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Predoiu, despre Schengen: Era important să avem un acord. Ne-am atins acest obiectiv, toate ţările, nu numai România
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, la Budapesta, că era important ca vineri să se ajungă ...