Funcţionarii, angajaţii din spitale, profesorii şi docherii s-au alăturat mişcării de protest, care a dus la închiderea metroului din Atena şi la funcţionarea în regim redus a autobuzelor.
Una dintre principalele dispoziţii ale legii, care ar urma să fie aprobată joi seara de Parlamentul de la Atena, este aceea că angajaţii din sectorul privat vor fi autorizaţi să lucreze pentru mai mulţi angajatori în timpul unei zile. De asemenea, magazinele vor putea cere angajaţilor să lucreze şase zile din şapte în caz de urgenţă.
Partidele de opoziţie şi sindicatele au acuzat Guvernul conservator că va agrava exploatarea salariaţilor pe o piaţă a muncii care este slab reglementată şi în care mulţi se tem că îşi vor pierde locul de muncă.
În replică, ministrul elen al Muncii, Adonis Georgiadis, a subliniat că obiectivul legii este acela de a „impulsiona ocuparea” şi a „creşte numărul de locuri de muncă viabile şi plătite corect”.
Proiectul de lege interzice de asemenea greviştilor să împiedice un coleg care vrea să lucreze în timpul unei greve şi interzice concedierile care au legătură cu discriminarea.
În luna iulie, Guvernul condus de Kyriakos Mitsotakis, care la finele lunii iunie a câştigat un al doilea mandat, a adoptat deja o lege care permite salariaţilor să lucreze şi după ce au împlinit 74 de ani, adică şapte ani peste vârsta oficială de pensionare.
Premierul Kyriakos Mitsotakis vrea să reducă rata şomajului în Grecia, de la 10,8% în prezent până la 8% în 2027.