CNAIR, despre explozia de la Călimănești: UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz

CNAIR transmite condoleanțe familiilor constructorilor care și-au pierdut viața în accidentul de pe șantierul lotului 1 al Autostrăzii Focșani - Bacău, din noaptea de 21 septembrie 2023. Totodată, CNAIR precizează că UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.
Ion Dobreanu - joi, 21 sept. 2023, 13:52
CNAIR, despre explozia de la Călimănești: UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz

Precizările CNAIR:

1. Studiul de Fezabilitate a fost elaborat de SC Consitrans SRL București, iar indicatorii tehnico- economici au fost aprobați prin HG nr. 903/ 13.07.2022.

2. Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Construire (DTAC) a fost realizată de SC Consitrans SRL, în baza tuturor avizelor necesare obținute inclusiv de la Transgaz:
– Aviz favorabil Transgaz nr. 219/2197 din 04.01.2021
– Aviz favorabil CTE Transgaz nr. 387/29.11.2021
În baza acestei documentații, MTI a emis Autorizația de Construire nr.11 din 27.03.2023.

3. A fost elaborat Proiectul Tehnic (PT) tot de către SC Consitrans SRL și aprobat în CTE CNAIR în data de 22.07.2022.

4. Prin decizia Directorului General al CNAIR a fost desemnată, în data de 10.02.2023, echipa de consultanță a proiectului, constituită din angajați ai DRDP Iași. Această echipă de supervizare a emis Ordinul de Începere a lucrărilor în data de 29.03.2023.

5. Antreprenorul, prin subcontractantul de specialitate, a depus la Transgaz Documentația Tehnică necesară relocării efective a conductei de gaz care intersectează autostrada.

6. Din informațiile pe care le avem până la această oră, antreprenorul Spedition UMB nu efectua lucrări de relocare a rețelei de gaz, ci doar lucrări de îmbunătățire a terenului de fundare a corpului autostrăzii.

7. Astăzi, CNAIR a solicitat echipei de supervizare un raport special cu privire la împrejurările în care a avut loc evenimentul.

8. În acest moment se desfășoară cercetări ale instituțiilor abilitate ale statului, iar CNAIR nu se poate pronunța asupra cauzelor care au provocat deflagrația din noaptea de 21.09.2023.

„Ne exprimăm speranța că cercetările desfășurate în cazul acestui accident nu vor provoca întârzierea lucrărilor”, au mai transmis reprezentanții CNAIR.

Directorul adjunct al Transgaz Zona Est, Cristian Schmidt, a afirmat joi, referindu-se la explozia de la magistrala de gaze naturale de la Călimăneşti, că incidentul s-ar fi produs din cauza faptului că, în timpul lucrărilor la autostrada A7, nu au fost respectate condiţiile din avizul emis de societate la începerea proiectului.

În noaptea de miercuri spre joi, a avut loc o explozie, urmată de incendiu, la o magistrală de gaz de la Călimăneşti. Incendiul a fost lichidat în jurul orei 05,20.

Patru persoane au fost găsite carbonizate, iar alte cinci au fost rănite, doi bărbaţi de 61 şi 53 de ani, care prezentau arsuri pe 65, respectiv 40% din corp, fiind preluaţi cu elicopterul şi transferaţi la unităţi medicale din Bucureşti. Victimele lucrau pe şantierul Autostrăzii A7.

Potrivit ISU Vrancea, explozia de la magistrala de gaz de la Călimăneşti a fost cauzată de executarea lucrărilor pe şantierul Autostrăzii Moldovei A7.

Te-ar mai putea interesa și
Lovitură pentru Youtube Music, Spotify sau Apple Music. Parlamentul European cere reglementări stricte
Lovitură pentru Youtube Music, Spotify sau Apple Music. Parlamentul European cere reglementări stricte
Cutremur pe piața europeană de peste 22,6 miliarde de dolari a streamingului muzical pe care activează jucători precum YouTube Music, Spotify, Tidal, Apple Music. Parlamentul European solicită......
Iohannis, Băsescu și Principesa Margareta au o avere „îngropată” în Republica Moldova. Căsuțele de vinuri care costă de trei ori mai mult decât o căsuță bancară
Iohannis, Băsescu și Principesa Margareta au o avere „îngropată” în Republica Moldova. Căsuțele de vinuri ...
Costul unei căsuțe (caze în termeni specifici) cu vinuri de colecție în cramele subterane din Cricova sau Mileștii ...
Artsana România, care a produs la Botoşani articole sub marca Chicco, se închide. 261 de angajaţi au fost disponibilizaţi
Artsana România, care a produs la Botoşani articole sub marca Chicco, se închide. 261 de angajaţi au fost disponibilizaţi
Artsana România, care a deţinut o fabrică la Botoşani unde s-au produs componente pentru produse destinate copiilor, ...
Președintele Joe Biden șterge încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile pentru studii făcute de americani
Președintele Joe Biden șterge încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile pentru studii făcute de americani
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anulat joi încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile contractate de americani ...