O importantă degajare de metan, detectată de cercetători în Marea Baltică

O echipă de cercetători suedezi a detectat o importantă degajare naturală de metan în apele adânci din Marea Baltică, acest gaz contribuind la încălzirea globală, transmite vineri AFP.
AGERPRES - vin, 22 sept. 2023, 15:47
O importantă degajare de metan, detectată de cercetători în Marea Baltică

Expediţia a descoperit acest gaz la o adâncime de aproximativ 400 de metri, în largul coastelor localităţii Nynashamn din sud-estul Suediei, pe o suprafaţă de aproximativ 20 de kilometri pătraţi.

Metanul este eliberat de microorganismele care trăiesc în sedimentele marine, dar este produs şi de activităţile umane, precum agricultura şi instalaţiile de petrol şi gaze.

Metanul este responsabil pentru aproximativ 30% din încălzirea globală din era preindustrială. Pe o perioadă de 20 de ani, efectul său de încălzire este de 80 de ori mai puternic decât cel al dioxidului de carbon.

„Ştim că bulele de metan pot scăpa din solul marin costier puţin adânc din Marea Baltică, însă nu am văzut niciodată o emanaţie de bule atât de intensă până acum şi cu siguranţă nu într-o zonă atât de adâncă”, a declarat cercetătorul Christian Stranne, citat într-un comunicat emis de Universitatea din Stockholm, care conduce acest proiect împreună cu Universitatea Linnaeus din Vaxjo.

Cercetătorii sunt obişnuiţi să vadă bule de metan ridicându-se la 150 până la 200 de metri deasupra solului marin, dar în acest caz au fost surprinşi să observe astfel de bule la 370 de metri deasupra fundului mării, sau aproape de suprafaţă.

„Metanul conţinut în bule este dizolvat în mare şi, prin urmare, dimensiunea lor scade treptat pe măsură ce se ridică spre suprafaţă”, a precizat profesorul de geofizică marină.

„Nu cunosc niciun studiu în care au fost observate astfel de bule persistente la aceste adâncimi”, a adăugat el.

„Acesta ar putea fi un nou record mondial, care ne-ar putea obliga să reevaluăm rolul zonelor adânci în ceea ce priveşte contribuţia la metanul din apele de suprafaţă”, a adăugat Christian Stranne.

Potrivit cercetătorului, în absenţa oxigenului în apele adânci ale Mării Baltice, nivelurile de metan dizolvat în mare pot fi relativ ridicate, iar bulele rămân mai mult timp intacte, metanul ajungând astfel mai sus.

Cercetătorii, care nu au cuantificat această eliberare de metan, au prelevat un număr semnificativ de carote de sedimente şi de eşantioane de apă pentru a înţelege de ce este eliberat atât de mult metan în această zonă.

Cercetătorii speră acum să efectueze noi analize pentru a afla motivul pentru care emisiile de metan sunt atât de mari în aceste zone.

Te-ar mai putea interesa și
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul Funky Citizens în acest demers
TikTok anunță că a luat măsuri pentru protejarea integrității alegerilor în România. Platforma colaborează cu ONG-ul ...
TikTok anunță că își reafirmă angajamentul, în contextul alegerilor prezidențiale și parlamentare din România, de a proteja integritatea procesului electoral și de a oferi un spațiu......
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Pentru Germania e greu de imaginat că-l va aresta pe Benjamin Netanyahu dacă va intra în țară, în ciuda mandatului CPI
Guvernul de la Berlin a dat vineri de înţeles că Germania nu-l va aresta pe premierul israelian Benjamin Netanyahu dacă ...
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea negocierilor cu conducerea companieii
Reprezentanții angajaților Volkswagen din Germania au votat în favoare declanșării unei greve luna viitoare, după eșuarea ...
Reprezentanţii angajaţilor Volkswagen din Germania au votat oficial pentru declanşarea unor greve limitate, de la începutul ...
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria este deschisă să accepte intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen și cu frontierele terestre
Austria şi-a arătat vineri disponibilitatea de a ridica dreptul de veto în privinţa aderării complete a României şi ...