Amazon va investi până la 4 miliarde de dolari într-un startup rival al OpenAI, fondat de foștii directori de cercetare

Amazon va investi până la 4 miliarde de dolari în startup-ul Anthropic, care a creat un rival pentru ChatGPT numit Claude, în timp ce gigantul din Silicon Valley încearcă să țină pasul cu rivali precum Microsoft și Google în cursa pentru a domina spațiul inteligenței artificiale. Conform tranzacției, Amazon va investi o sumă inițială de 1,25 de miliarde de dolari în Anthropic, care a fost fondată în urmă cu aproximativ doi ani de foști directori de cercetare de la OpenAI, dezvoltatorul ChatGPT, și va prelua o participație minoritară în afacere.
Lidia Neagu - lun, 25 sept. 2023, 18:04
Amazon va investi până la 4 miliarde de dolari într-un startup rival al OpenAI, fondat de foștii directori de cercetare

Amazon a declarat că investiția sa în Anthropic, care a anunțat recent noul său chatbot cu inteligență artificială Claude 2, poate fi majorată până la 4 miliarde de dolari.

„Avem un respect extraordinar pentru echipa și modelele de fundație ale Anthropic și credem că putem contribui la îmbunătățirea multor experiențe ale clienților, pe termen scurt și lung, prin colaborarea noastră aprofundată”, a declarat directorul executiv al Amazon, Andy Jassy, citat de The Guardian.

Ultima evaluare a Anthropic a fost la aproape 5 miliarde de dolari în cadrul unei runde de finanțare la începutul acestui an, potrivit unei persoane familiarizate cu termenii, citată de Financial Times.

Noua alianță a start-up-ului Anthropic cu Amazon Web Services pare a fi o îndepărtare de Google, care a investit 300 de milioane de dolari în Anthropic anul trecut. Aceasta vine la doar șapte luni după ce Anthropic a declarat că își va antrena modelele pe cipurile Google și va folosi cloud-ul acestuia.

Demersul Amazon de a încheia un parteneriat strategic cu un startup de succes în domeniul inteligenței artificiale vine după acordul de miliarde de dolari încheiat de Microsoft cu OpenAI în luna ianuarie, care includea posibilitatea de a deveni furnizorul său exclusiv de cloud.

Conform termenilor acordului încheiat cu Amazon, Anthropic va folosi Amazon Web Services ca furnizor principal de cloud pentru „majoritatea sarcinilor de lucru”, deși nu este vorba de un acord exclusiv, și va folosi cipuri proiectate de AWS în modelele de bază care stau la baza aplicațiilor sale de inteligență artificială.

Amazon vrea ca cipurile sale Trainium și Inferentia să fie considerate alternative la cele dezvoltate de Nvidia, liderul timpuriu al pieței în domeniul AI generativ, pentru antrenarea și rularea modelelor mari de date.

Ca parte a acordului, Anthropic va oferi clienților care utilizează serviciile AWS ale Amazon acces timpuriu la caracteristici unice pentru „personalizarea modelelor și capacități de reglare fină”.

Directorul executiv și co-fondator al Anthropic, Dario Amodei, a declarat: „Prin extinderea semnificativă a parteneriatului nostru, putem debloca noi posibilități pentru organizații de toate dimensiunile, pe măsură ce acestea implementează sistemele de inteligență artificială sigure și de ultimă generație ale Anthropic împreună cu tehnologia cloud de top a AWS.”

Anthropic este unul dintre principalii concurenți ai OpenAI într-un domeniu nou, dar în creștere rapidă, al inteligenței artificiale. Anul trecut, Google a investit 300 de milioane de dolari în Anthropic, iar compania a declarat că își va antrena modelele pe cipurile Google și va utiliza serviciile sale de cloud.

În iunie, un alt rival, Inflection AI, cu sediul în Silicon Valley, cu o vechime de un an, a obținut o finanțare de 1,3 miliarde de dolari, într-o rundă de finanțare condusă de Microsoft și Nvidia.

Jim Hare, analist de tehnologie la Gartner, a declarat pentru FT că acordul dintre Amazon și Anthropic ar permite AWS să demonstreze că cipurile Nvidia nu sunt singura opțiune pentru dezvoltatorii de inteligență artificială.
Anthropic a fost fondată atunci când un grup de angajați ai OpenAI, condus de Amodei, s-a despărțit de companie după divergențe cu privire la direcția grupului, în urma investiției de 1 miliard de dolari de la Microsoft în 2019.
Te-ar mai putea interesa și
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 la 7,2 miliarde de euro
Curtea de Conturi Europeană: Veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat în 2023 ...
În 2023, veniturile provenite din deşeurile de ambalaje din plastic nereciclate s-au ridicat la 7,2 miliarde de euro, adică 4% din veniturile totale ale UE, dar această resursă proprie a UE s-a......
ALD Automotive și LeasePlan își continuă activitatea în România sub noul nume Ayvens
ALD Automotive și LeasePlan își continuă activitatea în România sub noul nume Ayvens
ALD Automotive și LeasePlan anunță că lansează în România noul brand global de mobilitate, Ayvens, care unește cele ...
Șocant! Prețul în piața de echilibrare de energie electrică din România a depășit azi 100.000 de lei/MWh
Șocant! Prețul în piața de echilibrare de energie electrică din România a depășit azi 100.000 de lei/MWh
102.142 de lei/MWh. Acesta a fost prețul din piața de echilibrare de energie electrică de la București, de azi, 16 septembrie, ...
Guvernul grec estimează că veniturile aduse de turism în 2024 ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro
Guvernul grec estimează că veniturile aduse de turism în 2024 ar putea ajunge la 22 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să atingă anul acesta nivelul record de 22 de miliarde de euro (24,48 de miliarde ...