Oficialii eleni au discutat săptămâna aceasta, la New York, cu Paulson. Agenţia pentru privatizare trebuie să strângă 11 miliarde de euro din privatizări până în 2016.
Fonduri, precum Paulson & Co şi Third Point, care au profitat în ultimii ani de pe urma speculaţiilor cu obligaţiuni ale Greciei, s-au arătat interesate de activele statului elen, a declarat directorul executiv al agenţiei pentru privatizări, Andreas Taprantzis.
„Există o percepţie mai bună în privinţa investiţiilor în Grecia. În urmcă cu şase luni sau un an, investitorii veneau în Grecia căutând randamente de 30%. Era ceva ireal”, a spus Taprantzis într-un interviu pentru Bloomberg, preluat de cotidianul elen Kathimerini.
Agenţia trebuie să obţină din privatizări anul următor 3,6 miliarde de euro, obiectiv considerat ambiţios de Taprantzis.
Paulson a cumpărat acţiuni la Alpha Bank în trimestrul al treilea, în cadrul procesului de recapitalizare a instituţiei de credit, arată un raport trimis clienţilor fondului său de hedging. Fondul lui Paulson, cu active de 18 miliarde de dolari, a cumpărat şi warrant-uri care dau dreptul la achiziţia a 7,4 noi titluri pentru fiecare acţiune deţinută.
Veniturile din privatizări sunt incluse în planul de finanţare al statului pentru anii următori, iar Grecia trebuie să atragă veniturile asumate pentru a preveni un eventual deficit de fonduri.
Grecia trece prin al şaselea an de recesiune. Ţara a pierdut în această perioadă un sfert din PIB, în timp ce şomajul a depăşit 27%, cea mai ridicată rată din zona euro. Bugetul pentru anul următor, aprobat de parlament la începutul lunii decembrie, ia în calcul revenirea economiei pe creştere anul următor, cu un avans al PIB de 0,6%.
Respectarea angajamentelor privind privatizarea ar adăuga 2,5 puncte procentuale la PIB până în 2016 şi ar crea 150.000 de noi locuri de muncă, estimează Ministerul de Finanţe.