Mii de locuitori din Nagorno-Karabah încearcă să fugă din regiunea lor pentru a trece în Armenia

Creşterea rapidă a numărului de armeni care părăsesc regiunea Nagorno-Karabah, disputată între Azerbaidjan şi Armenia, suscită îngrijorare, potrivit ONU, care a făcut apel la toate părţile implicate în conflict să protejeze civilii şi să le ofere coridoare sigure, informează marţi EFE.
AGERPRES - mar, 26 sept. 2023, 15:48
Mii de locuitori din Nagorno-Karabah încearcă să fugă din regiunea lor pentru a trece în Armenia

„Le solicităm să se abţină de la orice acţiuni care ar putea cauza strămutarea civililor şi de a le garanta securitatea şi drepturile omului.Nimeni nu ar trebui să fie obligat să plece din casa sa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Agenţiei ONU pentru refugiaţi (UNHCR), Shabia Mantoo.

UNHCR dispune de echipe de experţi în sudul Armeniei care monitorizează situaţia.

Peste 13.500 de etnici armeni din Nagorno-Karabah au fugit în Armenia, de teama represaliilor din partea forţelor azere care au lansat o operaţiune militară în zonă săptămâna trecută.

Nagorno-Karabah este o regiune recunoscută la nivel internaţional ca făcând parte din Azerbaidjan, dar care se afla sub controlul autorităţilor apropiate de Armenia, cu un sector în care staţionează o forţă rusă de menţinere a păcii.

Shabia a confirmat că printre refugiaţii din Karabah care au sosit în Armenia se află multe persoane vulnerabile, inclusiv bătrâni şi copii, şi că foarte mulţi sunt traumatizaţi psihic şi au nevoie urgentă de asistenţă psihosocială.

Asistenţa destinată acestora este gestionată de Erevan, care a declarat că va solicita ajutor internaţional în caz de nevoie.

Între timp, Azerbaidjanul caută posibili autori de „crime de război” printre miile de refugiaţi armeni care fug din enclava separatistă Nagorno-Karabah spre Armenia, transmite AFP, care citează marţi o sursă guvernamentală azeră.

„Azerbaidjanul intenţionează să acorde amnistie armenilor care au depus armele în Karabah. Dar cei care au comis crime de război în cursul războaielor din Karabah trebuie să fie predaţi”, a indicat oficialul citat, explicând de ce au fost filmaţi bărbaţi apţi să lupte la ultimul punct de control înainte de ieşirea din enclavă.

Mii de locuitori din Nagorno-Karabah încearcă să fugă din regiunea lor pentru a trece în Armenia, unde cel puţin 13.000 dintre ei şi-au găsit deja refugiu, potrivit Erevanului, la o săptămână după ofensiva militară a Baku în această regiune separatistă din Caucaz.

Ei trebuie să treacă prin coridorul Lacin, singura rută care leagă Karabah de Armenia, redeschis duminică de către Azerbaidjan după luni în şir de blocaj.

Armenia şi Azerbaidjan, două foste republici sovietice, s-au confruntat militar în Nagorno-Karabah între 1988 şi 1994 (30.000 de morţi) şi din nou în toamna anului 2020 (6.500 de morţi).

În timpul primului război, importante masacre de civili au avut loc în enclavă. Sâmbătă, forţele azere au cucerit oraşul Hodjali, unde sute de persoane au fost ucise la începutul anilor 1990, când a fost preluat sub control de către separatiştii armeni.

Separatiştii din enclavă, deja slăbiţi de înfrângerea din 2020, au capitulat săptămâna trecută în mai puţin de 24 de ore, în urma unei ofensive a forţelor azere care, potrivit Armeniei, s-a soldat cu cel puţin 200 de morţi printre etnicii armeni, notează AFP.

Te-ar mai putea interesa și
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
ALUMIL: Angajament pentru un viitor sustenabil, dedicat oamenilor și naturii
Transparența și comunicarea activă cu toți partenerii sunt esențiale în strategia de dezvoltare durabilă a ALUMIL, lider în domeniul sistemelor arhitecturale din aluminiu. Compania a publicat......
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu de vreme rea, până sâmbătă seara
HARTĂ – Vreme rea în toată ţara, Cod roşu de viscol în şapte judeţe, în următoarele ore; Cod galben şi portocaliu ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, o serie de noi avertizări Cod roşu, Cod portocaliu şi ...
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea Aurie din Sibiu și George Enescu din Craiova
Cartierul Primăverii din București este cel mai scump cartier din România. La capătul celălalt al topului se află Valea ...
Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), Craiovița Nouă din Craiova (74,3) și Aleea Carpați din Târgu Mureș (73,7) se află ...
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
România în Schengen terestru – Austria ar putea debloca în curând aderarea deplină, relatează presa internaţională
Austria ar putea ridica în curând vetoul prin care împiedica până acum aderarea deplină a României şi Bulgariei la ...