Scandalul taxei de ieșire din țară: cum voia FPTR să facă rost de bani pentru promovarea României în străinătate

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a anunțat că lucrează la o propunere legislativă de a taxa turiștii români care îți petrec vacanțele în afara țării, și că banii colectați ar merge către promovarea turismului românesc. Știrea s-a rostogolit rapid și stârnit rumoare nu doar în rândul internauților. Autoriitățile și reprezentanți ai agențiilor de turism au reacționat.
Andrada Ghira - mie, 27 sept. 2023, 22:02
Scandalul taxei de ieșire din țară: cum voia FPTR să facă rost de bani pentru promovarea României în străinătate

Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) lucrează la mai multe variante prin care s-ar putea obține bani în plus pentru promovarea României. Dragoș Răducan, președintele Asociației, a spus pentru Economica.net că acestea nu sunt încă finalizate și se lucrează la ele. Ar dura cam șase luni până când Federația va putea veni cu propunerile de taxă și să treacă la masă cu ministerele.

„Urma să retușăm, să finalizăm și să avem discuții informale cu Ministerele Justiției, Finanțelor, Turismului. Bineînțeles că lansarea acum în spațiul public a acestei idei nu era oportună, noi am vrut să așteptăm până după aprobarea noilor măsuri fiscale, să vedem care este impactul. Nu o gândisem ca taxă, ci într-una din variante era să fie o deducere din impozitele plătite de agențiile de turism. 1% din TVA de 19% să meargă către Organizațiile de Management a Destinațiilor (OMD)”, a spus pentru Economica.net Dragoș Răducan.

O altă variantă este cea a unei taxe fixe, așa cum are și Turcia. Răducan a avansat suma de 1 euro, pe modelul taxei de stațiune din Mangalia, care este de cinci lei.

Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45 spunea că această „taxă de ieșire din țară are ca model turistic Coreea de Nord, Afganistan sau România comunistă, dar și că „hotelieri par să dorească să închidă turiștii români în țară, forțându-i să se cazeze în hoteluri scumpe și neîngrijite”.

Și ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Oprea, a spus că nu s-au purtat discuții pe o astfel de idee și „nu a fost vreodată găsită o astfel de soluție pentru finanțarea imaginii României în exterior pentru atragerea turiștilor străini”.

Cum ne promovăm țara

În vara acestui an, Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) atrăgea atenția că atragerea turiștilor străini în România trebuie susținută mai mult de Guvern. În opinia asociației, produsul turistic al României nu este suficient de cunoscut în străinătate.

România a atras anul trecut 1,5 milioane de turiști străini, în timp ce Bulgaria a fost vizitată de cinci milioane de străini. Alin Burcea, prim vicepreședintele ANAT, spune atunci că nu putem concura cu celalte țări dacă avem un buget de promovare de doar 1,5 milioane de euro.

Ministerul Economiei, Antreprenorialului și Turismului (MEAT) a lansat luna aceasta o campanie outdoor de promovare a Românie  ca destinație turistică în Franța, pe străzile din Paris. În perioada 6 – 12 septembrie au fost afișate două imagini reprezentative pentru țara noastră pe 103 panouri publicitare de mari dimensiuni (8 mp), în punctele cheie din centrul Parisului, iar în perioada 13-26 septembrie au fost colantate 17 autobuze turistice (foto) folosite pentru vizitarea punctelor cheie din capitala franceză.

MEAT a publicat recent în consultare publică Strategia națională pentru turism. Documentul, realizat în 2018, a fost actualizat anul trecut și arată mai mult care sunt probleme, decât care ar fi soluțiile concrete pentru a ca până în 2035 România să fie o „destinație turistică bine cunoscută, de înaltă calitate, disponibilă pe parcursul întregului an”, așa cum se arată în document.

Economica.net a relatat recent cum se prezintă România în mediul online, acolo de unde turiștii din toată lumea își culeg informațiile. Ghidurile pe hârtie au fost înlocuite cu experiențele împărtațite de alți călători.

 

Te-ar mai putea interesa și
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din Dobrogea
INHGA a transmis avertizări Cod portocaliu şi Cod galbe de viituri pentru 21 de bazine hidrografice și pe răurile din ...
Hidrologii au emis, sâmbătă, avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de viituri pe râurile din Dobrogea, precum şi în bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul......
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului mișcării Hezbollah
Update 2: Hezbollah confirmă uciderea liderului său. Armata israeliană anunță uciderea lui Hassan Nasrallah, liderului ...
Update: Gruparea libaneză şiită pro-iraniană Hezbollah a anunţat sâmbătă că liderul său, Hassan Nasrallah, a fost ...
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de ...
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Fostul președinte american Donald Trump a declarat vineri că va cere urmărirea penală a lui Google dacă va câștiga ...