Top constructori autostrăzi: Strabag, UMB și Porr au avut cele mai mari progrese în august

Clasamentul constructorilor de autostrăzi este dominat în luna august de compania Strabag, cu lucrările la A3 Chețani - Câmpia Turzii. Pe podium s-au mai situat UMB, cu lucrări tot la Autostrada Transilvania (A3) și austriecii de la Porr, care au revenit în clasament cu lucrări la secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu - Pitești (A1).
Anemona Andone - joi, 28 sept. 2023, 22:18
Top constructori autostrăzi: Strabag, UMB și Porr au avut cele mai mari progrese în august

Strabag este liderul clasamentului constructorilor de autostrăzi a doua lună la rând, după ce a avut un salt spectaculos, de 17 puncte procentuale, pe lotul Chețani – Câmpia Turzii al Autostrăzii Transilvania (A3). Compania cu acționariat austriac turează motoarele pentru a finaliza anul acesta lucrările pe contractul executat împreună cu Geiger, ajuns la un grad de execuție de 60% în august.

 

Pe poziția a doua se situează grupul UMB, care a apăsat pedala accelerației pe Autostrada Transilvania (A3), de data aceasta. În ciuda numeroaselor șantiere pe care s-au extins, firmele lui Dorinel Umbrărescu reușesc să se mențină pe podium, cu un avans de peste 9 puncte procentuale pe secțiunea Nădășelu – Zimbor, ajunsă la un stadiu fizic de aproape 68% în luna august.

Podiumul este completat de Porr Construct, care a revenit în clasament datorită noului contract pentru Autostrada Sibiu – Pitești (A1), secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș. Subsidiara constructorului austriac Porr a raportat un prim progres semnificativ, de peste 8 puncte procentuale pe secțiunea unde va fi construit primul tunel din autostrada transcarpatică.

Poziția a patra revine tot UMB, cu un avans de 7,4 puncte procentuale pe lotul Zimbor – Poarta Sălajului al Autostrăzii Transilvania (A3). Aici, lucrările au ajuns la un grad de execuție de peste 36%.

Mai departe, urmează tot UMB, cu un progres de 7 puncte procentuale pe lotul 2 al Autostrăzii Bucureștiului Nord (A0 Nord). Realizat 87%, acesta va fi primul tronson din A0 care va fi recepționat, potrivit autorităților.

Tot UMB se află și pe următoarea poziție, după ce a avansat cu 6 puncte procentuale pe Drumul Expres Brăila – Galați, în două luni. Astfel, legătura de mare viteză dintre cele două orașe este realizată în proporție de 71%.

Clasamentul continuă cu turcii de la Alsim Alarko, cu un progres de 5,65 puncte procentuale pe lotul 2 al Autostrăzii Bucureștiului Sud (A0 Sud). Lucrările pe acest lot, ce urmează să fie recepționat tot în 2023, sunt executate în proporție de peste 90%.

Cel mai mare progres pe A7, la „cocoașa” de la Focșani

Din nou, UMB revine în top cu un avans de 5 puncte procentuale pe lotul 4 Mândrești Munteni – Focșani Nord (A7), botezat de pasionații de infrastructură „cocoașa de la Focșani”, din cauza curbei care ocoloște reședința județului Vrancea. Realizat în proporție de 21%, acesta a devenit cel mai avansat lot construit de UMB pe Autostrada Moldovei (A7).

Pe următoarea poziție se situează constructorul Nurol, cu un progres de 4,72 puncte procentuale pe lotul Nușfalău – Suplacu de Barcău, deschis circulației în septembrie. Prin finalizarea lotului din Autostrada Transilvania (A3), firma din Turcia a marcat atingerea bornei simbolice de 1.000 de kilometri de autostradă și drum expres în România. Se află însă la ultima apariție în clasamentul ECONOMICA.NET, cel puțin până când va câștiga un nou contract de drum de mare viteză în România.

Mai departe, Strabag raportează un avans de 4 puncte procentuale pe drumul expres ce va conecta Oradea la A3 Autostrada Transilvania. Realizat în proporție de 70%, și acest proiect ar putea fi gata în 2023.

Tot cu 4 puncte procentuale a avansat și UMB pe A7 Rm Sărat – Mândrești Munteni în luna august. Astfel, lucrările pe acest lot au ajuns la un stadiu fizic de 18%.

În clasament urmează italienii de la WeBuild, cu un progres de 3,96 puncte procentuale pe secțiunea 5 Pitești – Curtea de Argeș a Autostrăzii Sibiu – Pitești (A1). Datele CESTRIN arată că s-a ajuns la un stadiu fizic de 46,62% pe acest tronson din cel mai important proiect rutier al țării.

Turcii de la Alarko revin cu un avans de 3,48 puncte procentuale pe lotul 1 al Autostrăzii București Sud (A0 Sud). Programat inițial pentru deschidere în 2023, acest tronson este executat în proporție de peste 74%.

Mai departe, revenim pe A7, unde UMB raportează un progres de 2,5 puncte procentuale pe lotul Buzău – Vadu Pașii, ajuns astfel la un grad de execuție de 20%.

Asocierea Pizzarotti – Retter avansează la rândul său tot cu 2,5 puncte procentuale pe lotul Dumbrava – Mizil. Realizat în proporție de 22,50%, acesta este deocamdată cel mai avansat lot în construcție din întreaga A7.

Tot pe Autostrada Moldovei, UMB consemnează un avans de 2 puncte procentuale pe lotul Vadu Pașii – Râmnicu Sărat. Oficial, grupul controlat de Umbrărescu a raportat până în prezent progrese pe toate cele 10 loturi pe care și le-a adjudecat din A7, de la Buzău la Pașcani.

Tot un progres de 2 puncte procentuale înregistrează și constructorul elen Aktor pe lotul 3 al Autostrăzii Bucureștiului Sud (A0 Sud). Realizat mai bine de 55%, acest lot ar urma să fie inaugurat în 2024, potrivit așteptărilor oficialilor din Transporturi.

Pe restul șantierelor monitorizate, fie nu au fost raportate progrese, fie acestea au fost mai mici de 2 puncte procentuale.

FOTO – VIDEO: Autostrada A3 Chețani – Câmpia Turzii, constructor – asocierea Strabag – Geiger (sursa – YouTube Fly Drone)

Te-ar mai putea interesa și
Rusia: Noua bază americană din Polonia creşte nivelul pericolului nuclear
Rusia: Noua bază americană din Polonia creşte nivelul pericolului nuclear
Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse a transmis joi că noua bază de apărare antirachetă a SUA din nordul Poloniei va duce la o creştere a nivelului general de pericol nuclear şi se află......
Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 578 milioane euro pentru marii consumatori de energie
Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 578 milioane euro pentru marii consumatori de energie
Comisia Europeană a aprobat joi, în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, o schemă a României în valoare de ...
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că, în cursul zilei de joi, va pleca într-o vizită în Ungaria, în capitala ...
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
Deficitul comercial al României cu Polonia a ajuns la 4 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în ...