Guvernul a aprobat hotărârea prin care se acordă companiilor petroliere facilitatea de a reduce cota de biocomponent în benzină la 4,5% (volum), potrivit reprezentanţilor companiilor petroliere.
Dacă Guvernul nu ar fi aprobat actul normativ de ieri, cota legală de biocomponent ar fi devenit automat 6%, ca urmare a calendarului asumat în faţa Comisiei Europene.
Faptul ar fi pus probleme majorităţii motoarelor, care nu sunt pregătite pentru niveluri de bioetanol în benzină de 6%, potrivit unor reprezentanţi ai petroliştilor.
De asemenea, creşterea cotei bio la 6% în benzină ar fi dus dus la majorarea cheltuielilor companiilor petroliere, ceea ca ar fi dus la o creştere a preţului carburanţilor.
Numai etanolul necesar pentru creşterea cu un procent, până la 6%, ar fi costat circa 8 euro pentru o tonă, fără accize, transport şi alte cheltuieli aferente, potrivit calculelor unor specialişti din domeniu, făcute la densitatea medie a benzinei din piaţă.
Cu puţin înainte de anul 2013, în ultimele zile ale anului 2012, Guvernul a anulat obligaţia cotei de 6% biocarburant în motorină, a amânat creşterea cotei la 7% în motorină pentru 2016 şi a stabilit pentru acest an, pentru benzină, un conţinut de biocarburant de minimum 5%, în loc de 6%.
Atingerea acestei cote de 6% era fixată atunci pentru anul 2014.
Acum, cotă de biocarburant în benzină este de min 4,5%, şi urmează să fie valabila pentru până la 1 ianuarie 2019.