Cercurile olimpice mută capitala lumii la Londra

A 30-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară se va desfăşura în perioada 27 iulie - 12 august în capitala Marii Britanii. Evenimentul nu-l va depăşi pe cel de la Beijing ca naţiuni participante, însă absoarbe fonduri record în materie de securitate.
Daniel Spataru - joi, 22 dec. 2011, 09:01

Evenimentul în jurul căruia se centrează anul 2012, din toate punctele de vedere, este Olimpiada de la Londra, competiţie care bate ca nivel logistic, organizatoric şi de implicare afectivă orice reuniune politică sau summit pe probleme economice. Simbolistica este puternică, fiind a 30-a ediţie a Jocurilor, una jubiliară, ce doreşte să bată toate recordurile. În plus, marele eveniment se reîntoarce după 64 de ani în capitala Marii Britanii, oraş care devine primul din istorie care este de trei ori gazdă a Olimpiadei.

Timp de 16 zile, între 27 iulie şi 12 august, Londra va fi centrul planetei şi, totodată, cel mai bine păzit oraş de pe Glob. 2,8 milioane de persoane sunt angrenate în lucrările de infrastructură ale competiţiei, iar la deschiderea oficială a Jocurilor se mizează pe o audienţă globală de patru miliarde de oameni.

Marile probleme sunt însă legate de costurile uriaşe pe care Marea Britanie trebuie să le suporte. Bugetul total de 10,8 miliarde de euro se dovedeşte deja insuficient, recent costurile cu securitatea fiind majorate cu 315 milioane de euro, iar cele pentru programul artistic cu 47,7 milioane de euro (s-a ajuns la un total de 94,2 milioane de).

În ceea ce-i priveşte pe participanţi, aceştia vor concura în 38 de discipline, aparţinând 26 de sporturi. Iniţial, în programul olimpic fuseseră incluse 28 de sporturi, dar CIO a decis să renunţe la baseball şi softball, la doar două zile după ce Londra a fost desemnată ca oraş gazdă. De schimbări semnificative în grilă vom avea parte abia în 2016, la Rio, când vor fi introduse golful şi rugby-ul în şapte. Faţă de Beijing 2008, la Londra 2012 avem în plus boxul feminin, capitol la care România are şanse la medalii. Se va concura însă la doar trei categorii (51 kg, 60 kg şi 75 kg). A rămas fix numărul sportivilor participanţi, 10.500, deşi numărul statelor participante va fi redus cu unul faţă de acum patru ani, la 204, din cauza dizolvării Antilelor Olandeze şi încorportarea lor în Regatul Olandei. Totuşi, sportivii din această ţară nu vor reprezenta Olanda, ci vor concura sub drapel olimpic.

Până în momentul de faţă, România şi-a asigurat reprezentanţi în 11 sporturi. Între alţii, la atletism vom fi reprezentaţi de Lidia Şimon (maraton), Bianca Perie (aruncarea ciocanului), Esthera Petre (săritura în înălţime) şi Marian Oprea (triplusalt), Bogdan Juratoni (75 kg) este singurul boxer român calificat la JO 2012 şi, de asemenea, vom duce un sportiv în cursa de ciclism pe şosea. Ca de obicei, suntem bine reprezentaţi în competiţiile de caiak-canoe şi canotaj, dar vom avea sportivi şi la gimnastică, haltere, tenis de masă (Daniela Dodean, Elisabeta Samara şi Adrian Crişan), tir, nataţie şi scrimă. Spre comparaţie, la Beijing 2008 am avut reprezentanţi în 16 sporturi, iar în clasamentul final pe medalii am ocupat locul 17.

Te-ar mai putea interesa și
SUA: Trump anunţă creşterea taxelor vamale pentru China, Canada şi Mexic
SUA: Trump anunţă creşterea taxelor vamale pentru China, Canada şi Mexic
Donald Trump a confirmat luni că primele sale măsuri economice după învestirea sa în ianuarie vor fi creşterea taxelor vamale la produsele care vin din China dar şi din Canada şi Mexic,......
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prețurile benzinei și motorinei au cresct din nou în benzinării, la trei zile de la precedenta majorare de preț
Qualcomm pare să-și fi pierdut interesul în a achiziționa Intel
Qualcomm pare să-și fi pierdut interesul în a achiziționa Intel
Interesul Qualcomm pentru achiziționarea Intel pare să se fi răcit din cauza complexităților asociate tranzacției, ...
Motivul conflictului dintre OMV și Gazprom a fost o datorie a rușilor, în contul căreia austriecii au sechestrat gaze de 230 mil euro
Motivul conflictului dintre OMV și Gazprom a fost o datorie a rușilor, în contul căreia austriecii au sechestrat gaze ...
Factorul declanşator care a pus capăt unei relaţii de peste 50 de ani între grupul rus Gazprom şi cel austriac OMV la ...