Un an pozitiv pentru turismul românesc. Absorbţia fondurilor europene a trecut de 22% – Retrospectivă 2013

Rata de absorbţie a fondurilor europene la nivelul Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), una dintre priorităţile instituţiei pentru acest an, a crescut semnificativ în 2013, la peste 22%, de la aproximativ 6%, cât a fost în 2012.
Economica.net - joi, 19 dec. 2013, 11:27
Un an pozitiv pentru turismul românesc. Absorbţia fondurilor europene a trecut de 22% - Retrospectivă 2013

ANT este organism intermediar în domeniul turismului pentru Programul Operaţional Regional, gestionând în cadrul Axei Prioritare 5 a Programului Operaţional Regional Domeniul major de intervenţie 5.3 ‘Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică’.

‘Anul 2013 a fost unul pozitiv pentru turismul românesc. Conform datelor statistice, românii au mai renunţat la vacanţele în străinătate în favoarea celor autohtone, astfel încât turismul intern a crescut. De asemenea, a crescut uşor şi numărul străinilor care au vizitat ţara noastră şi acest fapt se datorează şi promovării agresive pe pieţele de oportunitate. Cred că România va deveni mai atractivă pentru străini şi, chiar dacă nu am depăşit criza economică, industria turismului şi-a menţinut indicatorii. România se află în faţa unui nou început din punct de vedere al dezvoltării turismului. Chiar dacă s-au făcut unele progrese în ultima perioadă, România are nevoie de eforturi mari în următorii ani pentru a deveni competitivă pe piaţa internaţională a turismului’, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (ANT), Răzvan Filipescu, trecând în revistă activitatea sa din 2013.

ANT a sprijinit, constant, tendinţa dezvoltării industriei turismului, prin întoarcerea sa către natură şi valorile culturale autentice. În acest context, a încurajat dezvoltarea agroturismului, ecoturismului, turismului rural, turismului activ şi de aventură.

În 2013, din ce în ce mai multe organizaţii lucrative şi non-lucrative au pornit campanii de sensibilizare în vederea orientării ‘consumatorilor’ către turismul durabil şi responsabil.

În ceea ce priveşte ecoturismul, România este prima ţară care a dezvoltat un sistem de recunoaştere a destinaţiilor de ecoturism, pe baza Standardului European de Ecoturism, recunoscut la nivel global de Consiliul Mondial pentru Turism Durabil. În anul 2013, s-a reuşit, prin intermediul proiectului ”Rute culturale în zona inferioară şi de mijloc a Dunării”, să se dezvolte ”Ruta împăraţilor romani” şi ”Ruta dunăreană a vinului”, alături de parteneri din Bulgaria, Croaţia şi Serbia.

‘Campaniile de promovare vor avea efecte pe termen mediu şi lung, fiind vorba de campanii multianuale, însă considerăm că am reuşit în 2013 să facem primii paşi. Am participat activ la târguri de profil, atât în străinătate, cât şi în ţară. La multe din ele am participat personal şi vă pot spune că percepţia despre România s-a îmbunătăţit. ANT va continua să promoveze România ca destinaţie turistică, atât pe pieţele ţintă, cât şi pe cele de oportunitate. În 10 ani, România ţinteşte să devină o destinaţie turistică competitivă la nivel global într-o serie de produse şi experienţe selectate. Pentru atingerea acestui ţel, România trebuie să utilizeze turismul ca ambasador şi promotor al valorilor naturale şi culturale principale’, a precizat Răzvan Filipescu.

În acest sens, împreună cu autorităţile locale, au fost organizate peste 30 de evenimente în ţară care au promovat tradiţiile şi moştenirea culturală unică a României.

De asemenea, în 2013, România a deţinut preşedinţia Consiliului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Turismului, prin decizia adoptată în data de 23 octombrie 2012, la Campeche (Mexic), mandatul său terminându-se la sfârşitul lunii august, odată cu alegerile din Zambia.

În acest context, Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, împreună cu ANT, a organizat în 2013 o serie de evenimente de nivel internaţional, cum ar fi Conferinţa Internaţională ‘Avantajele competitive ale unei destinaţii turistice – oportunităţi şi provocări în contextual dezvoltării durabile a turismului’ în Bucureşti şi Delta Dunării, sub înaltul patronaj al Organizaţiei Mondiale a Turismului, precum şi Conferinţa Internaţională de Turism a Dunării de la Bucureşti, tocmai pentru a promova valorile turismului românesc.

Autorităţile din turism au acordat, anul acesta, o atenţie deosebită turismului de croazieră şi potenţialului Dunării şi, în acelaşi context al promovării României ca destinaţie turistică, Autoritatea Naţională pentru Turism a organizat o serie de infotrip-uri şi vizite de documentare pentru reprezentanţi ai mass-media, lideri de opinie, tour-operatori, specialişti în turism din ţară şi străinătate.

‘Turismul se transformă într-o activitate diversă şi complexă. Cu toate că turismul de masă rămâne forma predominantă, alte tipuri de activităţi legate de cultură, mediu, educaţie, sănătate au ieşit la iveală’, a subliniat Răzvan Filipescu.

Totuşi, anul 2013 nu a excelat în privinţa investiţiilor în turism de la bugetul de stat. În plus, deşi s-a constituit la nivelul ANT un grup de lucru, nu s-a reuşit finalizarea Legii Turismului, în ciuda faptului că este cerută de industria de resort de ani buni. Autorităţile dau asigurări că discuţiile vor fi continuate în 2014, pentru a se ajunge la un punct comun cu toţi cei implicaţi în domeniu.
Tot la capitolul legislaţie trebuie menţionată şi Legea tichetelor de vacanţă. Aceasta, deşi susţinută de operatorii din turism, de Departamentul pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism şi de ANT, este încă în circuitul de avizare, aflându-se în dezbaterea Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor. Recent a fost trimis punctul de vedere al ANT cu privire la această lege, prin care autoritatea subliniază beneficiile de natură economică şi socială ale acesteia, dar şi faptul că aceasta ar putea constitui un instrument de motivare şi fidelizare a angajaţilor. Deşi o mare problemă cu care se confruntă turismul în România este infrastructura, o cercetare de piaţă comandată de ANT arată că ţara noastră este percepută ca o destinaţie mai degrabă nealterată şi autentică şi că există dorinţa turiştilor de a o vizita. De asemenea, turismul românesc posedă un potenţial sănătos de dezvoltare într-o destinaţie regională puternică, pe termen mediu, şi într-o destinaţie cu adevărat internaţională, pe termen lung.

‘Pentru ca turismul românesc să crească şi, implicit, să genereze venituri şi contribuţii semnificative în PIB, este necesar un mediu legislativ capabil să stimuleze industria privată, o implicare mai mare a statului sub formă legislativă. Încă nu avem datele pentru 2013, dar ne dorim ca această pondere să crească la 3 – 4% în următorii ani şi cred că, prin aplicarea unei strategii coerente, integrate, prin campaniile de promovare multianuale pe care le-am demarat în acest an, vom avea rezultatele pe care ni le dorim. Noua abordare de marketing şi noul brand ce încorporează experienţe turistice recunoscute la nivel global şi diversificate vor contribui în mod categoric la atingerea nivelului internaţional de competitivitate, atractiv atât pentru turiştii interni, cât şi internaţionali’, a concluzionat preşedintele ANT.

România îşi propune să acceseze o piaţă potenţială evaluată la 40 milioane de turişti, în cadrul pieţelor cercetate din Europa şi America de Nord (SUA, Germania, Marea Britanie, Franţa, Austria, Italia, Spania, Rusia), dar şi a celor de oportunitate şi care nu au fost incluse în studiile anterioare. Este vorba despre Israel, Polonia, Republica Moldova, Emiratele Arabe Unite sau piaţa asiatică, adică pieţe cu un potenţial mare.

‘De asemenea, România trebuie să fie redescoperită de români şi ne implicăm activ în campanii de promovare internă, în organizarea de evenimente împreună cu autorităţile locale. Vrem să promovăm brandul naţional pe domeniile prioritare, pe turismul de nişă. ANT are deja definite şase produse strategice, care vizează promovarea României în vederea creşterii notorietăţii şi ca destinaţie turistică. În acest sens, promovăm turismul balnear, rural, ecoturismul, circuitele culturale, turismul de aventură şi city breaks’, a adăugat Filipescu.

ANT îşi propune, pentru 2014, să dezvolte circuite turistice noi şi produse de nişă, precum turismul speologic, turismul ecvestru, de aventură, dar şi turismul de afaceri, evenimente şi congrese (MICE), care deja o industrie în creştere.

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date BNR 19 decembrie 2024
Ministerul Finanţelor a împrumutat jumătate de miliard de lei de la bănci – date BNR 19 decembrie 2024
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, 500 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 67 luni, la un randament......
Un nou acord cu FMI? Decizia PSD de a nu participa la guvernare aruncă România în braţele Fondului Monetar Internaţional, spune analistul Adrian Negrescu
Un nou acord cu FMI? Decizia PSD de a nu participa la guvernare aruncă România în braţele Fondului Monetar Internaţional, ...
Decizia PSD vine să pună gaz pe focul instabilităţii politice şi mai ales bugetare, reclamată zilele trecute de Agenţia ...
Discuţii despre tranzitul gazelor prin Ucraina între liderii UE şi Zelenski
Discuţii despre tranzitul gazelor prin Ucraina între liderii UE şi Zelenski
Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană urmează să abordeze, joi la Bruxelles, subiectul tranzitul gazelor ...
Rusia e gata pentru un „duel al rachetelor” cu SUA. Niciun scut nu poate face faţă rachetei Oreshnik – discursul anual al lui Putin (The Guardian)
Rusia e gata pentru un „duel al rachetelor” cu SUA. Niciun scut nu poate face faţă rachetei Oreshnik – ...
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a sugerat, conform Reuters citat de The Guardian, că noua racheta hiperbalistică ...