Petrom va avea 21 de mici termocentrale pentru conversia gazelor în electricitate

Petrom a iniţiat o serie de proiecte de conversie a gazelor de sondă în energie electrică prin intermediul a 21 de mici termocentrale în cogenerare, care vor asigura 40% din necesarul de electricitate a diviziei de Explorare şi Producţie, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii Petrom.
Economica.net - joi, 19 dec. 2013, 14:34
Petrom va avea 21 de mici termocentrale pentru conversia gazelor în electricitate

„Începând cu anul 2009, OMV Petrom a iniţiat în cadrul diviziei de Explorare şi Producţie o serie de proiecte de conversie a gazelor de sondă în energie electrică (G2P) sau în energie electrică şi energie termică (cogenerare – Combined Heat & Power, CHP). Prin aceste proiecte se valorifică o cantitate de gaze care nu ar fi putut fi valorificată din cauza calităţii gazelor sau a lipsei infrastructurii de transport şi stocare”, au spus reprezentanţii companiei, într-un răspuns transmis la solicitarea Agerpres.

Practic, cu electricitatea, apa caldă şi aburul obţinute în cadrul acestor proiecte se reduce cantitatea de electricitate cumpărată şi se utilizează energia termică recuperată în cadrul proceselor tehnologice interne.

La acest moment funcţionează 13 astfel de centrale, iar până la finalul acestui an vor mai fi puse în funcţiune alte opt.

Cele 21 de centrale vor avea o capacitate instalată de circa 46 MW.

‘La finalul lui 2013 aceste centrale vor asigura circa 40% din necesarul de electricitate al diviziei de Explorare şi Producţie şi vor genera economii de costuri de circa 8 milioane euro pe an. Din cele 21 de proiecte, 7 sunt CHP şi 14 G2P. Centralele Turburea (8 MW), Padina (3 MW) şi Vată (2 MW) sunt proiecte G2P şi vor fi operaţionale până la finalul acestui an.

Costurile necesare punerii în funcţiune a acestor centrale se ridică la mai multe zeci de milioane de euro, au completat oficialii Petrom.

‘Pe termen mediu-lung, intenţionăm să asigurăm tot necesarul de electricitate al diviziei de Explorare şi Producţie prin astfel de proiecte. Astfel vom valorifica gaze care altfel s-ar fi pierdut şi vom reduce considerabil consumul propriu de energie şi emisiile de gaze cu efect de seră’, a declarat Gabriel Selischi, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Explorare şi Producţie.

OMV Petrom este cea mai mare companie românească, deţinută de grupul austriac OMV. 

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...