,,Reducerea poverii fiscale pentru IMM-uri, simplificarea și îmbunătățirea cadrului de reglementare în acest sector, dezvoltarea sistemului educațional, pregătirea programării fondurilor europene pentru perioada 2014-2020, înființarea tribunalelor comerciale, asigurarea condițiilor de îmbunătățire a creditării pentru IMM-uri, susținerea inițiativelor antreprenoriale venite din rândul tinerilor și femeilor sunt doar câteva din prioritățile propuse și rezolvate în cele 11 luni de când am preluat mandatul. De altfel, în această perioadă am reușit să creștem la 36 numărul IMM-urilor la mia de locuitori, iar numărul mediu de angajați în aceste firme, de 5,4, ne plasează peste media europeană’, a spus ministrul Grapini.
Proiecțiile pentru 2014 transmise la Guvern pentru a fi incluse în programul anual de lucru vizează cinci direcții, printre care Legea Turismului și programul național multianual pentru stimularea creării, dezvoltării și promovării brandurilor sectoriale, subsectoriale și de produs, precum și crearea cadrului normativ pentru funcționarea și dezvoltarea rețelelor de tip bisiness angel din România.
,,Începând cu data de 15 ianuarie 2014, vom începe sesiunea de înscrieri pentru schema de minimis, prin care statul a pus anul acesta la dispoziție 500 de milioane de lei pentru IMM-uri, sumă disponibilă pentru finanțarea proiectelor de finanțarea cheltuielilor în anii 2014 — 2015′, a precizat Maria Grapini.
Până la data de 15 decembrie 2013, 10.460 de contracte, în valoare de 3,522 milioane lei, au beneficiat de garanții acordate de Fondul Național de garantare a Creditelor pentru IMM-uri. De asemenea numărul întreprinderilor active la finalul lunii octombrie 2013 era de 717.749, în creștere cu 4,07% comparativ cu aceași perioadă din 2012.