Plecarea premierului David Cameron la summit-ul UE a fost însoţită de titluri tabloide şi de sondaje care sugerau nu doar că peste 70% dintre alegători consideră că este important ca premierul să limiteze imigraţia din Europa, ci şi că, dacă va face acest lucru, acţiunea sa s-ar dovedi crucială pentru rezultatul referendumului pe tema apartenenţei Marii Britanii la UE.
Având în vedere agitaţia parlamentarilor conservatori şi avansul UKIP în detrimentul dreptei lui Cameron nu este de mirare că premierul ar trebui să se simtă presat. În urmă cu doar câteva săptămâni, Cameron a prezentat planurile de a minimiza tentaţiile sistemului britanic de asistenţă socială. Cu toate acestea, în condiţiile în care isteria privind un ‘aflux’ de imigranţi dădea puţine semne de atenuare, premierul a mers mai departe, grăbind în Parlament măsurile care prevedeau ca noii imigranţi să nu poată solicita ajutoare sociale în primele trei luni de la venire.
Problema, notează The Independent, nu este doar tonul xenofob ce domină din ce în ce mai mult şi mai iraţional discursul public, ci faptul că sugestia potrivit căreia Marea Britanie este în pericol de a fi inundată de imigranţi, axaţi pe exploatarea ajutoarelor sociale, este pur şi simplu neadevărată.
În primul rând, pentru fiecare studiu care prezice un val de imigranţi bulgari şi români în luna ianuarie, există un altul care anticipează că vor fi foarte puţini. Mai important, însă, este că marea majoritate a imigranţilor vin în Marea Britanie pentru a munci şi atât. Pe de altă parte, dând de-o parte retorica, nu este nimic în neregulă cu cele mai noi restricţii anunţate de Cameron. Aceste restricţii nu sunt însă necesare pentru a opri un aflux de imigranţi din fostul bloc estic şi nici nu va exista un impact foarte vizibil pe termen imediat.
Pe de altă parte, preocupările legate de integrarea culturală, accesul la locurile de muncă necalificate şi presiunea asupra serviciilor publice merită discutate. Cu toate acestea, capitularea primului-ministru în faţa unor opinii prost informate, – legitimând ideea că imigraţia este o povară pentru Marea Britanie, când de fapt, opusul este adevărat – nu este o bază de la care să poată începe discuţia. Şi nu este vorba doar de faptul că atractivitatea de care se bucură Marea Britanie din partea lucrătorilor străini este un semn al succesului acestei ţări. Britanicii sunt, de asemenea, beneficiarii muncii imigranţilor, ai valorii pe care o generează aceştia şi ai impozitelor pe care ei le plătesc. Şi dacă există un val care riscă să inunde Marea Britanie, acesta este un val de teamă şi prostie, conchide comentariul din The Independent