Retailerii europeni avertizează că vor crește prețurile dacă europarlamentarii aprobă, prin Regulament, plățile către furnizori la cel mult 30 de zile

Retailerii europeni reacționează la propunerea comisarilor europeni de a impune reducerea termenelor de plată către micile întreprinderi la 30 de zile, prin înlocuirea Directivei din 2011 privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale cu un Regulament. Aceștia spun că măsura ar duce involuntar la creșterea prețurilor și a importurilor din China.
Alina Stanciu - lun, 02 oct. 2023, 16:55
Retailerii europeni avertizează că vor crește prețurile dacă europarlamentarii aprobă, prin Regulament, plățile către furnizori la cel mult 30 de zile

Planurile UE de a impune termene de plată de 30 de zile pentru întreprinderile din UE generează îngrijorare în rândul grupurilor de retaileri, scrie Financial Times. Spre exemplu, gigantul britanic Kingfisher, proprietarul lanțului Brico Depot din România, a declarat că limita de 30 de zile propusă de Comisia Europeană ar determina compania să majoreze prețurile pentru a genera suficienți bani pentru plata furnizorilor.

„Măsura nu vine gratis. Costul se adaugă în altă parte, în lanțul valoric. (…) Acest lucru ar avea în cele din urmă consecințe pentru consumatori în ceea ce privește oferta, disponibilitatea produselor și prețul.”, a declarat pentru FT Nick Lakin, șeful departamentului de afaceri corporative al Kingfisher.

Acesta preferă termene de plată de 30 de zile pentru întreprinderile mici, pentru a evita punerea „furnizorilor buni sub presiune financiară”, dar negociază și termene de plată variabile, de până la 60 de zile, cu alți furnizori europeni. Pentru furnizorii asiatici, termenele de plată ajung și la 90 de zile.

Măsura ar putea afecta, de asemenea, comercianții din zona fashion și de mobilier care preferă să negocieze cu furnizorii termene mai lungi, pentru a nu rămâne fără cash.

Magazinele de bricolaj se aprovizionează deja cu cel puțin jumătate din marfă din China, mărturisește și Alisdair Gray, șeful departamentului pentru afaceri europene al asociației europene de retail de bricolaj EDRA. „Întreprinderile vor cumpăra mai mult din China, pentru că furnizorii de acolo vor oferi 90 de zile”, a spus el.

La rândul său, Christel Delberghe, director general al Euro Commerce, organismul reprezentativ al comercianților cu amănuntul și al angrosiștilor, a declarat: „Suntem extrem de îngrijorați. De exemplu, dacă sunteți un mic butic de îmbrăcăminte, vă cumpărați sezonul în avans și, de obicei, vă plătiți furnizorul pe o anumită perioadă, pe măsură ce îl vindeți. Nu aveți resursele necesare pentru a cumpăra stocul în avans. Acest lucru nu va mai fi posibil.”

Un faliment din patru este generat de plățile întârziate

Comisia a anunțat recent că lucrează la măsuri pentru a combate problema întârzierilor la plată în tranzacțiile comerciale din Europa, în contextul în care un faliment din patru are drept cauza faptul că facturile nu au fost plătite la timp. Mai exact, Comisia propune înlocuirea directivei 2011/7/EU privind combaterea întârzierii în efectuarea plăților în tranzacțiile comerciale  cu un regulament privind combaterea întârzierilor la plată. Scopul este de a aduce echitate în tranzacțiile comerciale, a spori reziliența IMM-urilor și a lanțurilor de aprovizionare, a încuraja o utilizare mai largă a digitalizării și a îmbunătăți cunoștințele financiare ale antreprenorilor.

Propunerile, care trebuie încă negociate cu Parlamentul European și cu statele membre, fac parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii, anunțate la începutul acestei luni de Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, și de Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Ce măsuri s-au luat până acum

Comisia „consideră că marii comercianți cu amănuntul folosesc în prezent termene de plată lungi ca o modalitate de a-și transfera riscul comercial către furnizorii mai mici”, a declarat un oficial european citat de Financial Times.

„Se așteaptă ca noul plafon privind termenele de plată să asigure un mediu de afaceri mai echitabil în toate sectoarele, în special în tranzacțiile dintre actorii mari și cei mici de pe piață.”, mai spune acesta.

Țările de Jos, Polonia și Spania au plafonat deja termenele de plată „fără a conduce la o schimbare semnificativă a lanțului de aprovizionare în favoarea companiilor din afara UE”, a adăugat oficialul.

Totodată, Micky Adriaansens, ministrul olandez al afacerilor economice, a declarat că, în opinia sa, măsura mai amplă este „un lucru bun”, adăugând: „Este vorba de planificare financiară (pentru debitori n.red). Este corect ca întreprinderile mici să aibă o poziție mai puternică”.

„Termenele lungi de plată au un efect negativ asupra IMM-urilor”, a declarat Sophia Zakari, director pentru politica întreprinderilor și afaceri juridice la SMEunited, un grup de lobby pentru întreprinderi. „Fiecare parte o vede prin prisma propriului interes. Interesul nostru este să ne asigurăm că IMM-urile nu suferă de întârzieri de plată.”

Ce se va schimba

După cum menționam anterior, Comisia propune înlocuirea directivei actuale cu un regulament. Or, spre deosebire de o directivă, un regulament este direct aplicabil și stabilește aceleași dispoziții în întreaga UE, ceea ce este în beneficiul întreprinderilor care se bazează pe comerțul transfrontalier în UE.

Cu toate acestea, regulamentul propus acordă o anumită flexibilitate statelor membre, de exemplu în ceea ce privește înființarea de organisme de aplicare a legii, mecanismele de soluționare alternativă a litigiilor (ADR), furnizarea de formare în domeniul gestionării creditelor și alfabetizarea financiară digitală.

În plus, regulamentul introduce măsuri mai stricte de prevenire a practicilor prin care se întârzie plățile. Este vorba despre un termen maxim de plată de 30 de zile și metode de asigurare a faptului că plata dobânzilor acumulate și a comisioanelor de compensare devine automată. Regulamentul stabilește, de asemenea, noi măsuri de executare și de despăgubire pentru a proteja creditorii împotriva rău-platnicilor.

În prezent, directiva în vigoare stabilește un termen de plată de 30 de zile în tranzacțiile B2B. Cu toate acestea, acest termen poate fi extins la 60 de zile sau mai mult „dacă nu este extrem de inechitabil pentru creditor”. În practică, absența unui termen de plată maxim efectiv și ambiguitatea definiției termenului „extrem de inechitabil” din directivă au condus la o situație în care creditorilor mai mici li se impun adesea termene de plată de 120 de zile sau mai mult.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...