Meta vrea să taxeze cu 13 euro pe lună utilizatorii din UE care vor Facebook sau Instagram fără reclame

Compania Meta analizează un plan care i-ar putea face pe utilizatorii din Uniunea Europeană să plătească până la 13 euro pentru a avea acces la versiunile fără reclame ale Instagram sau Facebook sau să accepte reclame personalizate pentru versiunile gratuite, a relatat luni Wall Street Journal, citat de Reuters.
Lidia Neagu - mar, 03 oct. 2023, 11:44
Meta vrea să taxeze cu 13 euro pe lună utilizatorii din UE care vor Facebook sau Instagram fără reclame

Conform acestui plan, Meta ar urma să perceapă aproximativ 10 euro pe lună pentru un cont de Facebook sau Instagram accesat de pe un desktop și aproximativ 6 euro pentru fiecare cont suplimentar conectat, se arată în raport, citând persoane familiarizate cu propunerea, scrie Reuters.

Pe dispozitivele mobile, prețul pentru un singur cont ar ajunge la aproximativ 13 euro, deoarece Meta ar lua în calcul comisioanele percepute de magazinele de aplicații Apple și Google, potrivit WSJ.

Compania de social media a fost amendată cu 390 de milioane de euro la începutul acestui an de către comisarul irlandez pentru confidențialitatea datelor și i s-a spus că nu poate folosi așa-numitul temei juridic „contract” pentru a trimite utilizatorilor reclame bazate pe activitatea lor online.

Ulterior, Meta a declarat că intenționează să ceară consimțământul utilizatorilor din UE înainte de a permite întreprinderilor să direcționeze publicitatea pentru a răspunde la o serie de cerințe de reglementare în evoluție în regiune.

Meta a notificat acum autoritățile europene de reglementare că speră să lanseze planul fără reclame, pe care îl numește subscription no ads (SNA), în lunile următoare pentru utilizatorii din Europa, se arată în raport.

Un purtător de cuvânt al Meta a declarat pentru Journal că societatea crede în „serviciile gratuite care sunt susținute de reclame personalizate”, dar că explorează „opțiuni pentru a se asigura că respectăm cerințele de reglementare în evoluție”.

Meta, Comisia pentru protecția datelor din Irlanda și Comisia Europeană nu au răspuns la solicitările Reuters de a comenta în afara orelor obișnuite de lucru.

Te-ar mai putea interesa și
ASF: Guvernul a aprobat proiectul privind modificarea legislației care vizează emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă
ASF: Guvernul a aprobat proiectul privind modificarea legislației care vizează emitenţii de instrumente financiare şi ...
Simplificarea procedurilor şi reducerea perioadei de timp pentru atragerea de capital, executarea unei hotărâri judecătoreşti de anulare sau constatare a nulităţii, precum şi menţinerea......
Peste 5.000 de companii din România au de întocmit rapoarte de durabilitate în 2025-2026. Ce presupun aceste cerințe de raportare?
Peste 5.000 de companii din România au de întocmit rapoarte de durabilitate în 2025-2026. Ce presupun aceste cerințe ...
Durabilitatea a devenit în ultimii ani unul dintre principiile de bază care guvernează modul în care economiile și societățile ...
CNSP și-a redus estimarea privind creșterea economică pe care o va înregistra România în 2024 de la 3,4% la 2,8%
CNSP și-a redus estimarea privind creșterea economică pe care o va înregistra România în 2024 de la 3,4% la 2,8%
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a modificat în scădere la 2,8%, de la 3,4% anterior, proiecţia de ...
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Armata turcă îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii, după exploziile din Liban
Turcia îşi revizuieşte măsurile de securizare a dispozitivelor de comunicaţii utilizate de forţele armate, în urma ...