După acest anunţ, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului cu livrare în luna iunie a scăzut cu un dolar, la 89,92 de dolari, iar apoi a urcat la 90,40 de dolari.
Cotaţia barilului de petrol Brent se îndreaptă spre pragul de 100 de dolari, cel mai ridicat nivel din 2022, deşi în ultimele zile preţurile au fost sub presiune din cauza temerilor că ratele dobânzilor vor rămâne ridicate o perioadă mai îndelungată şi din cauza perspectivelor economice slabe.
Arabia Saudită, liderul OPEC (Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol), a anunţat că-şi va extinde până la finalul anului reducerea voluntară a producţiei de petrol cu un milion de barili pe zi (bpd). Producţia sa în noiembrie şi decembrie va fi de aproximativ nouă milioane bpd, a informat Ministerul Energiei din Arabia Saudită.
Şi vicepremierul rus Alexander Novak anunţase recent că Rusia va prelungi decizia sa voluntară de a reduce exporturile de petrol cu 300.000 de barili pe zi (bpd) până la finele anului.
Rusia, al doilea exportator global de petrol, şi-a redus producţia şi exporturile împreună cu Arabia Saudită, pe lângă actualele reduceri în aprovizionare decise de grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători mondiali de ţiţei).
Miercuri, Novak a declarat la postul rus de televiziune Rossiya-24 news TV că reducerile comune ale Arabiei Saudite şi Rusiei au ajutat „la menţinerea stabilităţii şi echilibrului” pe piaţa petrolului.