„De ce ar trebui să ne supunem dictatului de la Bruxelles şi Berlin?”, s-a întrebat şeful guvernului populist naţionalist polonez, Mateusz Morawiecki, înainte de summitul european care începe vineri în Spania.
„Voi opune un veto ferm”, a repetat de mai multe ori acesta, în cursul unei declaraţii televizate comune cu preşedintele Andrzej Duda, care reprezintă aceeaşi tabără politică.
„Elitele care guvernează UE încearcă să-şi impună opinia pe această temă naţiunilor din Europa. Nu suntem de acord cu asta, credem că cea mai importantă este voinţa naţiunilor”, a subliniat preşedintele polonez.
Cei doi oameni de stat i-au îndemnat totodată pe polonezi să participe la referendumul dedicat, între altele, problemei migranţilor din Orientul Mijlociu şi Africa şi care va fi organizat în paralel cu alegerile legislative din 15 octombrie.
Considerat controversat, referendumul riscă să fie boicotat de o parte a populaţiei, notează AFP.
Miercuri, ambasadorii ţărilor UE au convenit asupra unui text cheie al reformei politicii europene de migraţie, cu puţin înainte de summitul celor 27 de la Granada. Austria, Slovacia şi Republica Cehă s-au abţinut, în timp ce Varşovia şi Budapesta s-au opus.
Regulamentul în cauză, care va face în continuare obiectul negocierilor cu Parlamentul European, are scopul de a organiza o reacţie în cazul unui aflux masiv de migranţi într-un stat UE, aşa cum s-a întâmplat în cazul crizei refugiaţilor din 2015 – 2016. Prevede, în special, solidaritate obligatorie între statele membre şi o posibilă prelungire a duratei detenţiei migranţilor la frontierele externe ale Uniunii.
Acest text, ultima parte din „Pactul privind azilul şi migraţia” al UE asupra căruia ţările membre trebuiau să convină, a întâmpinat obiecţii timp de câteva luni din partea Germaniei, din motive umanitare.
Obiectivul declarat de Bruxelles este ratificarea acestei reforme până la alegerile europene din iunie 2024.