Preţul tramvaielor livrate de Astra ar putea creşte la un miliard de lei, ca urmare a ajustării preţurilor

Preţul tramvaielor furnizate de Astra urmează să crească de la 881.496.817 lei la 1.043.116.221 lei fără TVA, ca urmare a ajustării preţurilor.
AGERPRES - vin, 06 oct. 2023, 11:12
Preţul tramvaielor livrate de Astra ar putea creşte la un miliard de lei, ca urmare a ajustării preţurilor

Un proiect de hotărâre în acest sens urmează să fie dezbătut în şedinţa de luni a Consiliului General al Capitalei.

În referatul de aprobare se reaminteşte că, în aprilie 2018, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici în vederea achiziţionării de tramvaie pentru liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 şi 55.

În mai 2021, municipalitatea a încheiat un contract pentru furnizarea a 100 de tramvaie cu asocierea Astra Vagoane Călători SA (lider) – CRRC Qingdao Sifang Co. Ltd. (asociat), în valoare de 840.882.207 lei fără TVA. Ca urmare a evoluţiei indicelui statistic naţional, în baza instrucţiunilor preşedintelui ANAP, în luna iulie a fost încheiat un act adiţional, iar preţul contractului a crescut de la 840.882.207 lei la 881.496. 817 lei.

Totodată, avocaţii Astra Vagoane au depus în două rânduri, în iulie 2022 şi în februarie 2023, documentaţia pentru respectarea prevederilor OUG 64/2022. Prin această ordonanţă de urgenţă se reglementează ajustarea devizelor generale de investiţii în cadrul contractelor de finanţate din fonduri externe nerambursabile.

În urma aplicării formulelor de calcul prevăzute în OUG 64/2022, valoarea rezervei de implementare pentru contract este 161.619.403 lei, fără TVA. Astfel, se impune majorarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de la 881.496.817 lei la 1.043.116.221 lei.

Mai exact, potrivit art. 3 alin. (1) din OUG nr. 64/2022, preţul contractelor de achiziţie publică aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile se ajustează pentru a ţine seama de unele modificări ale costurilor pe baza cărora s-a
fundamentat preţul contractelor de achiziţie şi care nu au putut fi prevăzute de ofertanţi la data elaborării ofertelor.

Astfel, beneficiarii fondurilor externe nerambursabile constituie o rezervă de implementare, destinată plăţii ajustărilor de preţ ale contractelor de achiziţie publică.

Rezerva de implementare pentru reechilibrarea contractelor se constituie iniţial în procent de până la 23% din valoarea restului de executat a contractului de achiziţie şi poate fi utilizată numai pentru plata diferenţelor de valoare de ajustare de preţ.

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...