Potrivit ABC News şi New York Times, scena a avut loc în aprilie 2021 la reşedinţa fostului preşedinte de la Mar-a-Lago din Florida, club din care face parte şi australianul Anthony Pratt.
Acest miliardar, care conduce una dintre cele mai mari companii de ambalaje din carton din lume, a împărtăşit ulterior informaţiile cu alte zeci de persoane: cel puţin 45, potrivit ABC News, printre care angajaţi ai companiei sale, jurnalişti şi responsabili australieni, inclusiv foşti prim-miniştri.
Conform celor două instituţii media, Pratt a fost interogat pe această temă de anchetatorii federali care lucrează la dosarul presupusei gestionări neglijente de către Donald Trump a zeci de documente clasificate după plecarea sa de la Casa Albă, pentru care fostul preşedinte va fi judecat în mai 2024 în Florida.
Fostul preşedinte american a calificat aceste dezvăluiri ca fiind „ridicole”.
„Aceste poveşti false sunt transmise de procurori corupţi care încearcă să interfereze cu alegerile prezidenţiale din 2024”, a acuzat el, fără probe.
Potrivit aceloraşi surse, discuţiile lui Trump cu omul de afaceri ar putea pune în pericol flota nucleară americană.
Fostul preşedinte, care i-a spus interlocutorului său că Australia ar trebui să cumpere submarine americane, a dezvăluit numărul de focoase nucleare pe care aceste dispozitive le transportă în vremuri normale şi cât de aproape se pot apropia ele de submarinele ruseşti fără a fi detectate, potrivit celor două media.
ABC News relatează că, în cursul audierilor sale de către anchetatorii federali, Anthony Pratt a spus că nu ştie dacă Trump era serios ori se lăuda, dar că anchetatorii i-au cerut să nu repete informaţiile, indicând că ar putea fi prea sensibile pentru a fi transmise în public.