El a menţionat că ar trebui găsită o strategie comună în cadrul NATO, pentru a evita în viitor astfel de atacuri.
„Am discutat cu omologii mei din Bulgaria şi Grecia şi recentele evoluţii privind securitatea regiunii, context în care am subliniat importanţa strategică a Mării Negre, pentru securitatea euro-atlantică. După cum bine ştim, Federaţia Rusă atacă infrastructuri portuare ucrainene de la graniţa României, câteodată distanţa fiind de 80-100 de metri între atacuri şi frontiera României. Cred că trebuie investit în continuare şi găsită o strategie comună în cadrul NATO, pentru a evita în viitor astfel de atacuri”, a spus Ciolacu, în cadrul unei conferinţe de presă la Varna.
El a reiterat susţinerea pentru începerea negocierilor cu Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, în vederea aderării la Uniunea Europeană.
„În contextul interconectivităţii, am abordat şi provocările cu care ne confruntăm pe piaţa energiei, cu accent deosebit pe securitatea aprovizionării şi a dependenţei totale de hidrocarburi şi energie electrică din Rusia. Este un capitol unde trebuie să ajutăm. România are o datorie morală, să ajutăm cât mai mult Republica Moldova, deoarece după Ucraina este cel mai vulnerabil stat european. Şi, de aceea, mă bucur că toţi trei susţinem ca pe agenda europeană să fie susţinerea şi începerea negocierilor pentru Ucraina, Republica Moldova şi Georgia”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul a menţionat că interconectarea reprezintă secretul unor servicii şi preţuri mai bune.
„Prezenţa comisarilor europeni la această întâlnire arată importanţa strategică a coridorului sudic şi a Coridorului Vertical de gaze. Interconectarea, în acest moment, este secretul unor servicii mai bune, unor preţuri mai bune pentru cetăţenii pe care îi reprezentăm. Acest coridor sudic va duce, cu certitudine, la reconstrucţia Ucrainei”, a spus Marcel Ciolacu.
Premierul român participă, luni, la Reuniunea trilaterală România – Bulgaria – Grecia. În marja acestei reuniuni, şeful Executivului de la Bucureşti are o întrevedere în format trilateral cu premierul Bulgariei şi cel al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, precum şi întâlniri în format bilateral cu prim-miniştrii celor două ţări, potrivit unui comunicat al Guvernului. Principalul subiect al reuniunii în reprezintă conectivitatea regională, în special viitorul coridor Grecia-Bulgaria-România, pe traseul Salonic-Kavala-Alexandroupoli-Burgas-Varna-Constanţa, cu o posibilă extindere către Republica Moldova, a anunţat BTA.