Surse apropiate situaţiei au declarat pentru Bloomberg că o echipă de directori executivi ai Fiat s-au întâlnit în utlimele zile cu reprezentanţi ai trustului de asigurări medicale al angajaţilor Chrysler ieşiţi la pensie şi reprezentaţi de United Auto Workers, unul dintre cele mai influente sindicate din SUA.
Trustul a respins recent cea mai generoasă ofertă prezentată până acum de Fiat pentru preluarea integrală a Chrysler, au adăugat sursele citate.
„Marchionne are nevoie de o înţelegere pentru a evita o ofertă publică iniţială a Chrysler, care ar putea conduce la creşterea preţului plătit de Fiat. Investitorii ar saluta un compromis între revendicările sindicatului şi oferta Fiat”, comentează pentru Bloomberg un analist italian.
În urma disputei îndelungate privind valoarea participaţiei deţinute de sindicat la Chrysler, Fiat va fi nevoită în final să listeze compania americană la bursă. Grupul italian a reuşit să amâne până anul viitor operaţiunea.
Acţiunile Fiat au închis vineri la Milao în urcare cu 1,5%, la 5,6 euro, şi înregistrează un avans de 48% de la începutul acestui an. Producătorul italian de automobile are astfel o capitalizare de piaţă de 7 miliarde euro.
Analiştii financiari contractaţi pentru listarea Chrysler au vorbit despre o valoare de piaţă de aproximativ 10 miliarde de dolari pentru compania americană, au declarat în luna noiembrie suse apropiate situaţiei.
Pe baza acestei evaluări, Fiat a făcut o ofertă de aproximativ 4,2 miliarde de dolari pentru pachetul de 41,5%, însă sindicatul cere vehement cel puţin 5 miliarde de dolari, a spus una dintre surse.
În pofida divergenţelor, negocierile progresează, având în vedere că distanţa dintre oferta Fiat şi suma cerută de sindicat a scăzut de la peste 1 miliard de dolari.
Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Fiat şi Chrysler au refuzat să facă comentarii cu privire la evoluţia discuţiilor.
Marchionne, de asemenea director general la Chrysler, vrea o fuziune între cele două companii pentru a consolida poziţia alianţei în raport cu rivali mai mari, precum General Motors şi Volkswagen.
De asemenea, Fiat vrea să utilizeze rezervele considerabile de numerar ale Chrysler pentru a finanţa strategia de restructurare a operaţiunilor din Europa, unde compania italiană merge în pierdere, cu o cotă de piaţă în scădere.
Fiat a salvat Chrysler din faliment în anul 2009, oferind companiei americane un bailout un shimbul căruia grupul italian a dobândit 58,5% din acţiuni.
Contractele dintre părţile implicate garantează pentu Fiat prima opţiune la preluarea acţiunilor aflate în proprietatea sindicatului, la un preţ de aproximativ 6 miliarde de dolari.