„Cel puţin jumătate de milion de persoane au fost rănite în ţară, în timp ce alte câteva milioane sunt strămutate şi zeci de mii private de libertate”, a explicat Magne Barth, şeful delegaţiei CICR în Siria.
„Rezervele de hrană şi alte bunuri de primă necesitate se epuizează în mod periculos, în special în zonele asediate (…). Cu toate acestea, în pofida urgenţei extreme a situaţiei, este extrem de dificil de ajutat sirienii”, a adăugat el.
„Adeseori, răniţii sunt privaţi de îngrijirile de care au nevoie, în timp ce bolnavii cronici nu primesc tratamentele de care au nevoie în starea lor”, a explicat el.
CICR a cerut încă o dată Guvernului sirian şi rebelilor să permită trecerea ajutorului umanitar.
„Colaboratorii noştri nu sunt încă autorizaţi să meargă în zonele asediate pentru a duce ajutor, în special material medical, care lipseşte”, a denunţat Barth.
La 16 decembrie, Programul Alimentar Mondial (PAM) a afirmat că jumătate dintre locuitorii din Siria trăiesc în „insecuritate alimentară” şi că aproape o treime dintre ei necesită ajutor alimentar de urgenţă.
Militanţii din regiunile asediate afirmă că este penurie de alimente, medicamente şi echipamente.
Potrivit CICR, condiţiile hibernale aspre amplifică suferinţele populaţiei, făcând „şi mai dificile” condiţiile de trai.
Violenţele s-au soldat cu peste 126.000 de morţi, potrivit unei organizaţii neguvernamentale siriene, de la începutul revoltei populare împotriva regimului sirian. Potrivit CICR, 32 de voluntari ai Crucii Roşii siriene fac parte dintre aceste victime.