Enel şi ArcelorMittal s-au retras din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Enel Investment Holding B.V. şi ArcelorMittal Galati S.A. au ieşit din acţionariatul companiei Energonuclear, care se ocupa de proiectul reactoarelor 3 şi 4 ce urmează să fie construite la Cernavodă.
Economica.net - lun, 23 dec. 2013, 09:22
Enel şi ArcelorMittal s-au retras din proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă

Enel Investment Holding B.V. si ArcelorMittal Galati S.A. au decis să îşi exercite dreptul de opţiune privind vânzarea pachetului de acţiuni de 9,15%, respectiv 6,2% deţinute în EnergoNuclear SA, prin transmiterea unei notificări către acţionarul majoritar, SN Nuclearelectrica SA.

Cele două companii erau singurii investitori străini încă interesaţi de acest proiect.

Nuclearelectrica are obligația să cumpere acțiunile celor două companii în EnergoNuclear în terme de 30 zile de la primirea notificărilor, la un preț egal cu 80% din valoarea nominală a acțiunilor.

„Retragerea din proiect a Enel Investment Holding BV, în acest moment, este motivată de incompatibilitatea strategiei investiționale inițiale cu o nouă potențială structură a acționariatului, în care o altă companie decât Nuclearelectrica ar putea deține statutul de acționar majoritar, iar cea a ArcelorMittal Galați SA – de provocările mediului de afaceri care nu mai susţine continuarea implicării companiei în proiect”, se precizează în comunicat.

Nuclearelectrica precizează că va continua derularea proiectului prin intermediul companiei EnergoNuclear, fiind în prezent implicată în negocieri pentru atragerea unui acționar majoritar în proiect.

Proiectul construcției celor două reactoare a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010. Din compania de proiect au făcut parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).

Acordul de investiții pentru construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 a fost semnat inițial în 2008 și apoi a fost prelungit de mai multe ori, până la 31 decembrie 2013.

Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că statul a ajuns să deţină 84,85% din compania de proiect.

După retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, Guvernul nu a reuşit să atragă alţi parteneri în proiect, dar în prezent are negocieri cu compania chinezească CGNPC, care să deruleze lucrările.

Potrivit Nuclearelectrica, compania chinezească a cerut, ca o condiție a participării la investiție, implicarea autorităților în proiect.

În prezent, Nuclearelectrica are două reactoare nucleare în funcțiune, cu o capacitate instalat- cumulată de 1.400 MW, cu care acoperă aproximativ 18% din consumul anual de energie.

Te-ar mai putea interesa și
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare au avut o rată anuală de creştere de 93% în primele nouă luni din 2024
Creditele verzi acordate companiilor nefinanciare s-au menţinut pe un trend ascendent în anul 2024, cu o rată anuală de creştere de 93% faţă de septembrie 2023, reprezentând însă 2,9% din......
Proprietarul Mega Image a finalizat achiziția lanțului Profi. Tranzacția ar urma să-i aducă un plus de aproximativ 3 miliarde de euro în vânzări nete în 2025
Proprietarul Mega Image a finalizat achiziția lanțului Profi. Tranzacția ar urma să-i aducă un plus de aproximativ 3 ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului de magazine Mega Image și Shop&Go, a finalizat achiziția retailerului român de ...
Ce nu spune noul Guvern, dar toată lumea știe. Schimbările de taxe și impozite fără precedent pregătite pentru viitor: Nu sunt de bine!
Ce nu spune noul Guvern, dar toată lumea știe. Schimbările de taxe și impozite fără precedent pregătite pentru viitor: ...
Prin celebra "ordonanță trenuleț" și unele modificări fiscale mai degrabă marginale, Guvernul Ciolacu 2 încearcă ...
PMB a încasat 37,8 mil. lei în 2024 din autorizații de circulație pentru vehicule grele
PMB a încasat 37,8 mil. lei în 2024 din autorizații de circulație pentru vehicule grele
Primăria Municipiului București (PMB) a încasat în 2024 aproape 38 de milioane de lei din vânzarea autorizațiilor de ...