Alina Gorghiu: O instanță din Cipru a decis extrădarea în România a lui Benyamin Steinmetz. Decizia nu este definitivă

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat miercuri că o instanţă din Cipru a decis ca omul de afaceri israelian Benyamin (Beny) Steinmetz, condamnat în dosarul Ferma Băneasa la cinci ani de închisoare, să fie predat autorităţilor române, pentru a-şi executa pedeapsa într-un penitenciar din ţara noastră, însă decizia nu este definitivă, transmite Agerpres.
AGERPRES - mie, 11 oct. 2023, 16:48
Alina Gorghiu: O instanță din Cipru a decis extrădarea în România a lui Benyamin Steinmetz. Decizia nu este definitivă

„Instanţa cipriotă a decis predarea acestui om de afaceri, pe numele său Benyamin Steinmetz, autorităţilor din România. Decizia a fost luată astăzi de instanţa din Cipru. Ea nu este definitivă. Avocaţii acestui fugar din România au trei zile pentru a formula apel, însă trebuie să cunoaşteţi faptul că el a fost condamnat în decembrie 2020, pentru dosarul Ferma Băneasa. Are de executat o pedeapsă de cinci ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat. Consider că Ministerul Justiţiei, încă o dată, şi-a îndeplinit aşa cum trebuie atribuţiile, a făcut diligenţe astfel încât fugarul să poată să-şi execute pedeapsa în România”, a declarat Gorghiu, la Palatul Parlamentului.

Ea a precizat că, în conformitate cu solicitările instanţei din Cipru, au fost depuse toate detaliile privind Administraţia Naţională a Penitenciarelor, toate garanţiile că sunt respectate standardele CEDO în ceea ce priveşte condiţiile de detenţie.

Beny Steinmetz a fost arestat pe 31 august 2023 pe Aeroportul Internaţional Larnaca din Cipru, autoritățile române începând după aceea procedura de extrădare.

În data de 17 decembrie 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat joi decizia definitivă în dosarul Ferma Băneasa, în care au fost inculpați printre alții: omul de afaceri Remus Truică, miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, prințul Paul al României și jurnalistul Dan Andronic.

Instanța supremă a majorat deciziile de condamnare date în primă instanță de Curtea de Apel Brașov pentru mai mulți inculpați, iar în privinta altora a anulat sentințele de achitare și a decis să-i condamne pe aceștia.

Cea mai grea pedeapsă a primit-o Remus Truică, sapte ani de închisoare. La câte cinci ani de închisoare au fost condamnați miliardarul israelian Benyamin Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein, avocatul Robert Roșu și Ignatenko Nela. Prințul Paul de România a fost condamnat la 3 ani și 4 luni de închisoare. Ziaristul Dan Andronic a primir 3 ani cu suspendare.

Instanţa a admis acţiunea civilă formulată de Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov şi a dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul reintegrării terenului în suprafaţă de 170.924,975 m.p., ce a făcut obiectul deciziei nr. 30 din dată de 26.09.2008 şi a Protocolului de predare – preluare nr. 2847 din 26.09.2008, în proprietatea publică a statului, urmând că partea civilă, în calitate de reprezentant al statului român, să facă toate demersurile necesare în acest sens.

Prin decizia dată, ÎCCJ îi obligă în solidar pe Nela Ignatenko (fostă Păvăloiu), Paul Philippe Al României, Apostol Muşat, Nicoale Dima, Nicolae Jecu, Caterina Popa, Valentin Delcea şi Gheorghe Olteanu la plata sumei de 1.019.285,49 de euro, contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plăţii efective, către ROMSILVA, drept despăgubiri civile materiale.

ÎCCJ a admis parțial acţiunea civilă formulată de Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor şi i-a obligat în solidar pe Remus Truică, Robert Mihăiţă Roşu, Paul al României, Dragomira Gheorghiţă, Corina Teodora Dicu şi Ioan Stoian la plata sumei de 17.829,73 de euro, contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plăţii efective, către partea civilă, cu titlu de despăgubiri civile materiale.

În iunie 2019, Curtea de Apel Brașov i-a condamnat pe Remus Truică la 4 ani de închisoare cu executare, iar pe Paul de România la 3 ani de închisoare cu suspendare în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.

Alți șapte inculpați din dosar: consultantul israelian Tal Silberstein, omul de afaceri Benny Steinmetz, Moshe Agavi, jurnalistul Dan Andronic, avocatul Robert Roșu, Marius Andrei Marcovici, Lucian Mateescu au fost achitați atunci.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate amenzile
Curtea Supremă din Brazilia a decis că platforma X poate să-și reia activitatea în țară, după ce-și plătește toate ...
Curtea Supremă a Braziliei a decis vineri că platforma socială X trebuie să mai plătească puțin peste 5 milioane de dolari din amenzile mai vechi neplătite la care se adaugă inclusiv una......
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Trump anunță că va cere urmărirea penală a Google dacă ce va ajunge președinte
Fostul președinte american Donald Trump a declarat vineri că va cere urmărirea penală a lui Google dacă va câștiga ...
ANM: Capitala și 15 județe sub Cod portocali de ploi pentru ziua de duminică. Bucureștiul și 20 de județe, sub Cod portocaliu de ploi abundente de duminică seara până luni dineața
ANM: Capitala și 15 județe sub Cod portocali de ploi pentru ziua de duminică. Bucureștiul și 20 de județe, sub Cod ...
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă, o avertizare meteo Cod portocaliu şi Cod galben de ...
România a depășit gradul de 100% de umplere a depozitelor de gaze. Dar înmagazinează în continuare și și exportă gaze
România a depășit gradul de 100% de umplere a depozitelor de gaze. Dar înmagazinează în continuare și și exportă gaze
Pe fondul unei producții ridicate de gaze naturale, România încă înmagazinează gaze la volume substanțiale, dar și ...