„Cred că este un lucru corect, dar trebuie să fim de această dată foarte atenţi la construirea acestei legi. Dacă rămâne la pachet, atunci vom fi iarăşi vulnerabili. Trebuie să învăţăm şi din greşelile trecutului. Vom fi iar vulnerabili şi aţi văzut cum anumite drepturi au fost transferate de la anumite categorii la alte categorii, nu numai la alţi magistraţi. Şi, atunci, nu e o abordare tocmai greşită”, a explicat Ciolacu, într-o declaraţie acordată presei.
Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a anunţat, miercuri, că i-a înaintat premierului o analiză a legilor de muncă ale magistraţilor, una dintre soluţiile avansate de grupul tehnic de lucru fiind un act normativ separat dedicat salarizării pentru sistemul judiciar.
„Avem litigii. Dintre toate litigiile de muncă, aţi văzut litigiile cu magistraţi sunt sub 4%, dar avem un număr semnificativ de litigii, anumite sume de bani, care trebuie achitate magistraţilor, ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti. (…) Una din ideile la care s-a ajuns, nu spun că este cea mai bună, dar este pusă pe foaia de scenarii de lucru, a fost aceea a unei posibile legi separate pentru capitolul Justiţie astfel încât să ai acel T 0 de la care porneşti. Să nu mai poţi să te raportezi la articole şi prevederi din legislaţie, la alte capitole care să îţi genereze fenomen litigios ulterior. Aceasta a fost logica în care grupul de lucru tehnic a ajuns la această concluzie”, a declarat Gorghiu.
Ministrul Justiţiei a pledat pentru „o analiză aprofundată” şi pentru a decide, împreună cu premierul, soluţiile.