Cum arată „aurul” din deșeuri. Inatech Packaging mizează pe afaceri de 9 milioane de euro mare parte din granule din plastic reciclat și ambalaje ecologice. Se extind online în Ungaria și Bulgaria

Inatech Packaging, business-ul din industria ambalajelor a antreprenorului Cristian Bădescu, a finalizat la începutul acestui an o investiție de 100.000 de euro care îi permite să producă granule din material plastic și se pregătește să atace piața din Bulgaria și Ungaria cu ambalajele sale din materiale reciclate comercializate online.
Alina Stanciu - lun, 23 oct. 2023, 21:58
Cum arată

Pentru consumatorii obișnuiți pungile pentru alimente, recipientele de mâncare, unele obiectele de unică folosință, chiar și anumite flacoane reprezintă doar gunoi de care trebui să scapi. Pentru industria reciclării însă acestea sunt o „mină de aur” cu numele de LPDE (polietilenă de joasă densitate) pentru că pot fi prelucrate și transformate în materii prime pentru alte ambalaje, adică reintroduse în circuitul economic de nenumărate ori.

Grupul Inatech Packaging, deținut, potrivit termene.ro, de familia Bădescu (Cristian și Floarea), mizează anul acesta pe afaceri de 9 milioane de euro, cu 14% în plus față de anul trecut, după ce a finalizat o investiție de 100.000 de euro din fonduri proprii într-o unitate de transformare a ambalajelor din material plastic de tip LPDE (polietilenă de joasă densitate) în materii prime de tip granulă.

„Am alocat aproximativ 100.000 de euro pentru lansarea și dezvoltarea segmentului de colectare și prelucrare a deșeurilor din material plastic în compania iFOAM AG, care face parte din grupul INATECH. Astfel, am lansat un serviciu dedicat colectării acestor tipuri de deșeuri de la clienții noștri, fiind totodată o noutate pe piața de ambalaje din România. Cea mai mare parte din investiție este alocată dotării cu echipamente speciale pentru prelucrarea deşeurilor şi transformarea acestora în materii prime de tip granulă reciclată din material plastic, printre care tocător pentru material plastic şi extruder pentru producerea granulelor din plastic reciclat”, a declarat pentru Economica Cristian Bădescu, CEO INATECH Packaging.

Potrivit acestuia, procesul de obținere a autorizației pentru colectarea și prelucrarea deșeurilor de plastic a durat mult timp din cauza birocrației, dar odată obținută s-au deschis noi oportunități de dezvoltare privind refolosirea și revalorizarea deșeurilor.

În plus, piața dă semne de creștere în ultima parte a anului.

„2023 este un an de reașezare, cu o ușoară creștere la nivel de piață. În prima parte din an s-a resimțit scăderea consumului general, dar în a doua parte lucrurile se redresează. (…) Noi am observat o creștere tot mai accelerată a cererii pentru ambalaje de protecție din piața de e-commerce; interes mare din partea companiilor pentru ambalaje ecologice; achiziții făcute tot mai des din magazinul online.  Grupul nostru a raportat o cifră de afaceri de 4,4 milioane euro în prima jumătate de an”, mai spune Bădescu care a resimțit, totodată, și o creștere ușoară a costurilor de producție urmare a scumpirii materiei prime, a forței de muncă, a utilităților, pe findul inflației.

Ambalajele ecologice, tot mai căutate

Inatech vinde lunar aproximativ 1.000.000 mp de ambalaje ecologice (materiale realizate din materie primă reciclată) și plănuiește să dezvolte și mai mult această linie de business, prin investiții în creșterea capacității de distribuție, promovare și educarea pieței.

„Acest segment are un potențial foarte mare în România, de aceea vrem să dezvoltăm tot mai mult zona de reciclare și să contribuim la creșterea gradului de reducere a deșeurilor, respectiv de revalorificare a acestora în România”, mai spune managerul.

Practic,  ceea ce compania vinde sub formă de ambalaj de protecție și nu numai se reîntoarce în firmă sub formă de deșeu spre a fi procesat și reintrodus în circuitul economic. „Preluăm deșeurile din material plastic de la clienții noștri, în urma distribuției de ambalajele de protecție a produselor în piață. De asemenea, folosim deșeurile rezultate din producția noastră”.

Multe dintre produsele INATECH sunt complet reciclabile, din categoria ambalajelor ecologice făcând parte folia cu bule de aer, pungi și saci, benzi adezive.

„Divizia de ambalaje ecologice se dezvoltă foarte rapid de an la an. Ambalaje ecologice sunt în special comandate de companii din diverse domenii, dar îl ultimii ani vedem un interes foarte crescut din partea persoanelor fizice”, mai spune managerul.

Momentam, aceste ambalaje au un preț mai ridicat față de restul produselor.

Extindere în Bulgaria și Ungaria cu un magazin online

Compania produce ambalaje de protecție pentru toate tipurile de produse, inclusiv ambalaje customizate, dar și materiale de izolație pentru construcții și are ca piețe industriile automotive, logistică, ecommerce, industria mobilei, pharma, electronică, aeronautică și construcții din România și țări precum Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania și Austria. Din estimările managementlui, exporturile grupului vor depăși anul acesta 10% din cifra de afaceri. De asemenea, 10% din vânzările grupului sunt generate de mediul online, ceea ce înseamnă încasări de aproximativ 100.000 euro lunar.

„Avem planuri de extindere în Ungaria și Bulgaria, luând în calcul deschiderea de depozite și de magazine online în viitorul apropiat pe aceste piețe. În plus, depozitul din Oradea a fost ales și cu scopul de a facilita livrarea în Ungaria, inclusiv cu flotă proprie”, mai spune CEO-ul.

Noi investiții de 70.000-80.000 euro

Cât despre trendul din România, Bădescu spune că, până la finalul anului 2023, canalul online va genera 12% din cifra de afaceri, iar în  2024 s-ar putea ajunge la 15% din cifra de afaceri totală. De altfel, compania a investit peste 35.000 euro într-o nouă platformă online, care va fi lansată până la finalul anului.

Alți  aproximativ 25.000 de euro vor fi redirecționați către logistică, gestiune, producție.

„Suntem în plin proces de automatizare pe toate segmentele, incluzând: logistică, gestiune, producție și comerț online. Estimăm un buget de 70.000-80.000 euro, din care peste 35.000 euro o reprezintă investiția în noua platformă online, care va fi lansată până la finalul anului și aproximativ 25.000 euro în logistică și gestiune (mașini pentru ambalare, paletizoare, depozitare)”, mai spune managerul.

În prezent, grupul are 52 de angajați, urmând să angajeze alte cinci persoane în perioada urmatoare.

„Suntem într-o continuă expansiune, inclusiv la sediul din Oradea avem angajați vorbitori de limba maghiară și română, care cunosc piața Ungariei, acestea fiind atuuri care ne vor ajuta la extinderea în regiunile vizate”, conchide Bădescu.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Producătorul de armament Colt CZ Group va asambla arme în România, în colaborare cu Transcarpat – FOTO şi VIDEO
Colt CZ Group, concernul ceh producător de arme şi muniţie, a încheiat un acord cu Transcarpat Sportours International pentru asamblarea de arme în România la standarde NATO. Mai exact, este......
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
GM, Toyota și Volkswagen i-au cerut lui Trump să mențină creditele fiscale pentru mașinile electrice
Un grup care reprezintă mari producători de automobile, inclusiv General Motors, Toyota Motor Corp și Volkswagen, l-a ...
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
Război comercial – China extinde investigaţia antisubvenţii privind importurile de produse lactate din UE
China şi-a extins vineri investigaţia antisubvenţii cu privire la importurile de produse lactate din Uniunea Europeană, ...
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare de 300 de milioane de euro pe pieţele internaţionale
CEC Bank a încheiat cu succes o nouă emisiune de obligaţiuni în valoare 300 de milioane de euro printr-o nouă emisiune ...