Conform informaţiilor de pe site-ul Consiliului European, punctele importante de pe ordinea de zi a reuniunii sunt: evaluarea guvernanţei economice; mecanismul de redresare şi rezilienţă; agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei; finanţarea combaterii schimbărilor climatice în perspectiva COP28; acţiuni ulterioare reuniunii G20; fiscalitate – lista UE a jurisdicţiilor necooperante; servicii financiare, scrie Agerpres.
Astfel, în ceea ce priveşte evaluarea guvernanţei economice, Consiliul va urmări să înregistreze progrese în sensul ajungerii la o abordare generală cu privire la reforma propusă a cadrului de guvernanţă economică.
Cadrul de guvernanţă economică al UE este un set de norme comune pentru politicile fiscale şi economice naţionale care se aplică tuturor statelor membre. Acestea servesc la asigurarea sustenabilităţii finanţelor publice şi la promovarea convergenţei, abordând în acelaşi timp dezechilibrele macroeconomice.
Reforma constă în trei propuneri: un regulament privind coordonarea eficientă a politicilor economice şi supravegherea bugetară multilaterală; un regulament privind accelerarea şi clarificarea aplicării procedurii de deficit excesiv; o directivă privind cerinţele referitoare la cadrele bugetare ale statelor membre.
La capitolul Mecanismul de redresare şi rezilienţă, miniştrii vor face schimb de opinii cu privire la situaţia actuală a punerii în aplicare a MRR şi Consiliul va adopta decizii de punere în aplicare prin care aprobă planurile de redresare şi rezilienţă modificate.
„În cursul anului 2023, se preconizează că, treptat, fiecare dintre cele 27 de decizii de punere în aplicare referitoare la planurile naţionale de redresare şi rezilienţă va trebui modificată cel puţin o dată, pentru a avea acces la noile granturi REPowerEU, pentru a solicita împrumuturi disponibile sau pentru a ţine seama de alocarea actualizată din MRR calculată în iunie 2022”, se menţionează în informarea CE.
Referitor la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, miniştrii vor purta un schimb de opinii cu privire la situaţia actuală a impactului economic şi financiar al acestei agresiuni.
De asemenea, în cadrul reuniunii, Consiliul va urmări să aprobe concluzii privind finanţarea combaterii schimbărilor climatice în vederea pregătirii Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP28), care va avea loc în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2023.
Preşedinţia şi Comisia vor mai informa miniştrii şi cu privire la principalele rezultate ale reuniunii G20 a miniştrilor de Finanţe şi a guvernatorilor băncilor centrale din 11 – 13 octombrie 2023.
Pe partea de fiscalitate, Consiliul va urmări să aprobe concluzii privind revizuirea listei UE a jurisdicţiilor necooperante în scopuri fiscale. Miniştrii vor primi o actualizare periodică a listei pe baza lucrărilor Grupului de lucru pentru Codul de conduită (impozitarea întreprinderilor).
Totodată, preşedinţia va prezenta situaţia actuală a propunerilor legislative privind serviciile financiare. Miniştrii vor fi invitaţi să ia act de situaţia actuală şi să salute progresele înregistrate în punerea în aplicare a directivelor privind serviciile financiare.