Ministerul Energiei încă e dator cu 1,2 miliarde de lei către furnizorii de electricitate și gaze. “Ne așteptăm ca sumele solicitate să scadă”

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat că sumele care sunt acum datorate furnizorilor se ridică la 1,2 miliarde de lei, și vor fi plătite “în perioada următoare”.
Mihai Nicuţ - joi, 19 oct. 2023, 11:35
Ministerul Energiei încă e dator cu 1,2 miliarde de lei către furnizorii de electricitate și gaze. “Ne așteptăm ca sumele solicitate să scadă”

Cererile în analiză la acest moment pentru schema de plafonare/compensare și care urmează a fi decontate în perioada următoare se ridică la 1,2 miliarde lei, a declarat Dan Drăgan, la un eveniment pe teme de energie organizat de Profit.ro.

”În acest moment toate cererile de decontare care au fost transmise la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie, cele care au fost verificate și transmise către Ministerul Energiei, avem o valoare undeva la 1,2 miliarde lei, care va fi plătită în perioada următoare, conform graficelor și reglementărilor legale în vigoare.

Ca și perioadă care este acoperită din cei 1,2 miliarde lei, sunt cereri ale furnizorilor de energie și gaze naturale din diverse perioade pentru că s-au mai întârziat și au mai trebuit refăcute. (…) Dacă ne uităm la ceea ce s-a plătit până acum, un efort considerabil de aproape 4 miliarde euro (de la începutul schemei, din iarna lui 2023- n.red.), suma care este în acest moment, pe care noi va trebui să o decontăm în perioada următoare, este foarte, foarte mică față de efortul care a fost făcut până în acest moment”, a spus Dan Drăgan.

El a safirmat că sumele din Fondul de Tranziție acoperă cea mai mare parte din aceste decontări, iar dacă va fi necesar, vor fi găsite resursele suplimentare de către Ministerul de Finanțe pentru a îndeplini aceste obligații de plată.

Drăgan a arătat însă că, pe fondul scăderii prețurilor din piețele de energie și gaze, și sumele care trebuie plătite de la buget vor scădea. ”Ne așteptăm ca solicitările de plată în valoare nominală ale furnizorilor în perioada următoare, așa cum s-a observat din această primăvară și vară, să fie pe un trend descendent și sumele solicitate să fie din ce în ce mai mici”, a mai spus Drăgan.

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit pe Ciolacu cu 2.742 de voturi
Alegeri prezidențiale 2024. AEP a finalizat centralizarea voturilor. Călin Georgescu e pe primul loc. Lasconi l-a depășit ...
Site-ul Autorităţii Electorale Permanente, prezenta.roaep.ro, indică luni centralizarea 100% a proceselor verbale la primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Valeriu Iftime (PNL Botoșani): Iohannis are o vină enormă în eșecul lui Nicolae Ciucă. El a stricat PNL
Liderul PNL Botoşani, Valeriu Iftime, consideră că preşedintele României, Klaus Iohannis, are o vină "enormă" în ...
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel plănuiește să renunțe la 40% din forța sa de muncă
ThyssenKrupp Steel intenţionează să renunţe la 5.000 de angajaţi până în 2030 şi la încă 6.000 prin vânzarea ...
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor fără fum
Philip Morris România lansează pliculețele cu nicotină, fără tutun, ZYN pentru a accelera tranziția către un viitor ...
Consecventă cu angajamentul său de a accelera tranziția către un viitor fără țigări, Philip Morris România (PMI) ...