Potrivit sursei citate, cel puţin 57 de licee agricole pot primi finanţare pentru pregătirea viitorilor fermieri antreprenori şi a salariaţilor în domeniile agriculturii şi a celor conexe acesteia.
Solicitanţi eligibili care pot depune cererea de finanţare în cadrul prezentului apel sunt: unităţile de învăţământ de stat acreditate, de nivel liceal profil tehnologic, cu peste 10% clase cu profil agricol, inclusiv cele cu profil silvic, unităţi administrativ teritoriale la nivel de municipiu, oraş, comună, pentru o unitate de învăţământ care este în administrarea sa.
„Scopul prezentei linii de finanţare îl reprezintă creşterea atractivităţii învăţământului profesional agricol, prin finanţarea îmbunătăţirii infrastructurii şi dotării cu materiale didactice specifice pentru pregătirea viitorilor fermieri antreprenori şi a salariaţilor în domeniile agriculturii şi a celor conexe acesteia. Clădirile, sălile de clasă, laboratoarele şi dotările, respectiv, infrastructura educaţională, constituie elemente vitale ale mediilor de învăţare din şcoli, deoarece are efecte asupra îmbunătăţirii predării, a rezultatelor şcolare ale elevilor şi asupra reducerii abandonului şcolar”, susţine Ministerul Educaţiei.
Formarea personalului didactic din liceele cu profil agricol se va face printr-o măsură separată de acest apel de proiecte, de către Ministerul Educaţiei.
„Apelul integrează trei componente: construcţii noi, reabilitarea/renovarea infrastructurii, dotarea cu materiale, mobilier, echipamente digitale specifice activităţii didactice şi practice”, susţine aceeaşi sursă.
Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) are calitatea de agenţie de implementare a proiectelor PNRR în baza acordului cu Ministerul Educaţiei.