Nume mari vehiculate pentru șefia Băncii de Investiții și Dezvoltare: bancherii Dan Sandu și Florin Kubinschi, șeful Trezoreriei Statului, un ministru de Finanțe și un viceguvernator BNR

Dan Sandu, ca CEO al Băncii de Investiții și Dezvoltare, Florin Kubinschi, ca vicepreședinte și Ștefan Nanu la Consiliului de Supraveghere al băncii. Aceasta va fi, cel mai probabil, componența conducerii celei mai noi bănci de stat. Pentru cel de-al doilea post de vicepreședinte al băncii și-ar fi depus dosarul și Liviu Voinea, iar pentru poziția de membru în Consiliul de Supraveghere al băncii și-a depus dosarul și Eugen Teodorovici. Este posibil ca săptămâna aceasta să vedem demarată și etapa interviurilor pentru funcțiile de conducere în viitoarea bancă.
Gabriela Ţinteanu - lun, 23 oct. 2023, 21:57
Nume mari vehiculate pentru șefia Băncii de Investiții și Dezvoltare: bancherii Dan Sandu și Florin Kubinschi, șeful Trezoreriei Statului, un ministru de Finanțe și un viceguvernator BNR

Dat fiind că ultima dată de 20 octombrie 2023 pentru depunerea dosarelor de candidatură nu a fost prelungită, este foarte probabil ca săptămâna aceasta Ministerul Finanțelor să anunțe demararea procedurii de intervievare a membrilor boardului Băncii de Investiții și Dezvoltare.

La sfârșitul săptămânii trecute pentru candidații din board erau depuse dosare pentru candidatura la trei posturi în Consiliul de Supraveghere şi două posturi în Directoratul băncii, rămânând patru posturi de membri ai Consiliului de Supraveghere vacante şi un post de membru al Directoratului, de asemenea, vacant.

Din informațiile Economica.net, Ștefan Nanu, șeful Trezoreriei Statului și-a depus dosarul pentru unul dintre posturile din Consiliul de Supraveghere al viitoarei bănci și, după toate probabilitățile a susținut deja și interviul. Alte două persoane au dosarele depuse pentru supraveghere încă de săptămâna trecută, dar sunt ținute la secret.

Atât timp cât Ministerul Finanțelor nu a mai prelungit perioada de depunere a candidaturilor pentru cele 10 posturi disponibile la Banca de Investiții și Dezvoltare (șapte la supraveghere și trei în directoratul executiv) este foarte probabil că și cele patru posturi libere de la supraveghere și cel de CEO executiv au fost completate în perioada 18-20 octombrie.

Pe partea executivă erau deja ocupate cele două posturi de vicepreședinți executivi ai băncii, din care îl cunoaștem doar pe Florin Kubinschi, vicepreședinte executiv al Eximbank din 2016 până în prezent. A mai ocupat aceeași funcție la Volksbank, MKB Romexterra și Unicredit Bank, precum și o scurtă perioadă pe o poziție minoră dar în zona executivă, la ING Bank.

Pentru cel de-al doilea post de vicepreședinte al viitoarei bănci a fost vehiculat în piața financiar bancară numele lui Liviu Voinea, proaspăt revenit în România de la FMI și fost viceguvernator BNR. Numele său a fost vehiculat însă și pentru obținerea unui post la Banca Mondială și pentru cel de președinte al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Conform ultimelor informații din piață însă, Nicu Marcu are toate șansele să mai primească un mandat ca șef al ASF.

Dan Sandu este bancherul care și-ar fi depus candidatura pentru funcția de CEO al Băncii de Investiții și Dezvoltare, conform unor surse oficiale din piața financiar bancară. Contactat de Economica.net, Dan Sandu nu a vrut să confirme sau să infirme această informație, precizând doar că ”sunt în vacanță. Iar o astfel de informație poate fi făcută publică atunci când și dacă va fi cazul, doar de autoritățile competente”.

Dan Sandu a fost până anul acesta CEO al Intesa San Paolo Bank România, membru în Consiliile de Administrație ale Volksbank și Nextebank România, vicepreședinte la Millennium Bank și șef și membru al Consiliului de Administrație al Citibank România timp de peste 11 ani.

Pe zona de supraveghere este depus la Ministerul Finanțelor și dosarul fostului ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici (două mandate și unul de ministru al Fondurilor Europene) și inițiatorul legii de înființare a acestei Bănci de Dezvoltare în 2014. Fostul ministru și-a depus inițial dosarul pentru funcția de președinte al directoratului, dar dosarul i-a fost respins de Ministerul Finanțelor printr-o simplă notă transmisă pe e-mail care nu explică motivele pentru care acesta a fost respins. Ministrul a dat în judecată instituția pentru acest fapt. La următoarea prelungire a procedurii de depunere a dosarelor, Eugen Teodorovici și-a depus din nou dosarul pentru un post în Consiliul de Supraveghere al viitoarei bănci.

Potrivit HG 1204, prin care se legiferează înființarea Băncii de Investiții și Dezvoltare, banca trebuia înființată din iulie 2023, urmând ca anul acesta Comisia Europeană să își dea acordul pentru înființarea băncii și numirea boardului său executiv și ne-executiv. Banca trebuie să devină funcțională până în 2026, având deja aprobate granturi de la bugetul de stat de 3 miliarde de lei pentru oferirea de garanții, 700 de milioane de euro pentru acordarea de credite și 1,4 miliarde de euro bugetul inițial care să o transforme într-o bancă funcțională.

Mandatele membrilor boardului atât executivi cât și ne-executivi sunt de doi ani, cu posibilitatea de prelungire pentru încă patru ani după reinițializarea procedurilor de numire și validare a noilor membri.

 

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...