Cele mai recente previziuni ale FMI estimează la 4.430 miliarde de dolari Produsul Intern Brut Nominal al Germaniei în 2023, faţă de 4.230 miliarde de dolari pentru Japonia, scrie Agerpres.
În 3 octombrie, moneda japoneză şi-a continuat deprecierea în raport cu dolarul american, care a depăşit pragul simbolic de 150 de yeni, ceea ce a dat naştere la speculaţii cu privire la posibilitatea unei noi intervenţii a Băncii Japoniei în sprijinul yenului. În acest moment euro este aproape de pragul de 160 de yeni. Ultima dată când euro s-a tranzacţionat la 160 de yeni a fost în august 2008.
Deprecierea monedei japoneze vine în principal în urma diferenţelor fundamentale de politică monetară. Rezerva Federală a SUA (FED) şi Banca Centrală Europeană (BCE) au majorat dobânzile pentru a contracara inflaţia, în timp ce oficialii Băncii Japoniei au preferat să menţină măsurile de stimulare, după ani de deflaţie.
În timp ce Fed şi BCE ar urma să menţină nemodificate dobânzile şi viitoarele reuniuni de politică monetară, aceste evoluţii pun presiune pe yen. Analiştii nu se aşteaptă la încheierea perioadei de dobânzi negative în Japonia, până la finalul anului.
Totuşi, cifrele indică o creştere pe termen lung mai stabilă în Germania, care pune presiune pe autorităţile din Japonia să adopte noi măsuri de sprijin.
„Este adevărat că potenţialul de creştere al Japoniei rămâne redus. Am vrea să recâştigăm terenul pierdut în ultimii 20 sau 30 de ani, prin noi măsuri de sprijin”, a răspuns ministrul nipon al Economiei, Yasutoshi Nishimura, când a fost întrebat de proiecţiile FMI.
Datele FMI arată că nemţii o duc mai bine decât japonezii. Produsul Intern Brut mediu per capita în Germania este estimat la 52.824 dolari, faţă de 33.950 dolari în Japonia.