Se scumpeşte electricitatea.Tariful Transelectrica pentru transportul energiei electrice creşte cu aproape 5%

Tariful mediu perceput de Transelectrica (TEL) pentru transportul energiei electrice va creşte de la 1 ianuarie cu 4,72%, de la 21,16 lei/MWh la 22,16 lei/MWh, potrivit unui raport trimis de companie la Bursa din Bucureşti. Preţul electricităţii pentru populaţie este reglementat, dar mai devreme sau mai târziu, tarifele majorate acum se vor vedea la consumatorii finali.
Economica.net - vin, 27 dec. 2013, 18:40
Se scumpeşte electricitatea.Tariful Transelectrica pentru transportul energiei electrice creşte cu aproape 5%

Transelectrica (TEL), compania care operează monopolul transportului de electricitate pe magistratele naţionale,  aobţinut de la Autoritatea Naţională de REglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi majorarea, începând de la 1 ianuarie, a tarifului pentru serviciile funcţionale de sistem, cu 52,63%, de la 1,14 lei/MWh la 1,74 lei/MWh.

Tariful pentru serviciile tehnologice de sistem a crescut deja din luna august cu 25,69%, de la 9,77 lei/MWh la 12,28 lei/MWh.

Tariful pentru serviciul de sistem va fi de anul viitor de 15,02 lei/MWh, cu 37,67% mai mare decât la începutul acestui an, de 10,91 lei/MWh.

Tariful mediu de transport al energiei electrice este compus din tariful pentru introducerea de energie electrică în reţea şi tariful pentru extragerea energiei electrice din reţea.

Modificarea tarifelor a fost decisă printr-un ordin al preşedintelui ANRE emis în 18 decembrie, potrivit Transelectrica.

Transelectrica (TEL) a transportat în primele nouă luni o cantitate de 38,3 milioane MWh, cu 4,4% sub volumul din perioada similară a anului trecut, de 40,1 milioane MWh, potrivit rapoartelor transmise de companie Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Cantitatea de energie transportată a scăzut, dar veniturile TEL din această activitate au crescut cu 8,12%, la 825,3 milioane lei (187,2 milioane euro), în condiţiile în care tariful pentru transportul energiei electrice a urcat cu 12,7%, de la 18,77 lei/MWh la 21,16 lei/MWh.

Transelectrica a înregistrat în primele nouă luni venituri de 445,9 milioane lei (101,1 milioane euro) din servicii de sistem, cu 4% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile din serviciile de sistem funcţionale compania au scăzut cu 1,6%, la 47,5 milioane lei (10,8 milioane euro), în timp ce încasările din servicile de sistem tehnologice au urcat cu 5%, la 398,3 milioane lei (90,3 milioane euro).

Tariful practicat de OPCOM pentru participanţii la piaţa angro de energie electrică a rămas la 0,37 lei/MWh.

Transportatorul de energie electrică este controlat de stat, care prin Ministerul Finanţelor Publice deţine 58,69% din acţiuni. Alţi doi acţionari importanţi ai companiei sunt Fondul Proprietatea, cu 13,5% din titluri, şi SIF Oltenia, care la finele lunii septembrie avea 6,86% din acţiuni.

Acţiunile Transelectrica (TEL) au crescut vineri cu 2,2%, la 15,3 lei. La această cotaţie,valoarea de piaţă (capitalizarea bursieră) a companiei este de 1,121 miliarde lei (aproape 251,5 milioane euro).

Te-ar mai putea interesa și
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația inițială e România
Studiul de fezabilitate pentru un cablu submarin care va lega UE de Azerbaidjan va fi gata în două luni, iar destinația ...
Studiul de fezabilitate pentru proiectul cablului submarin prin Marea Neagră va fi gata în următoarele două luni, a declarat miercuri preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, informează......
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul APPR e îngrijorat de implicațiile viitorului acord UE-Mercosur
Forumul Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (Forumul APPR) îşi exprimă îngrijorarea cu privire ...
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de monitorizare cu o brățară electronică
Curtea de Casaţie a Franţei, cea mai înaltă jurisdicţie franceză, a respins miercuri recursul fostului preşedinte ...
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
Doar 25% dintre românii de peste 15 ani au fost în vacanță anul trecut. Media UE e de 63%
România se numără printre ţările Uniunii Europene cu cele mai reduse proporţii de cetăţeni care merg în vacanţă, ...