Burduja l-a “bătut” pe Boloș: Prevederea prin care se legifera amânarea plăților către furnizorii de energie și gaze, dorită de Finanțe, nu a mai fost adoptată de Guvern

Furnizorii de energie și gaze pot răsufla puțin mai ușurați, el puțin deocamdată. Guvernul nu a mai adoptat prevederea prin care practic își legifera dreptul de a le plăti cu întărziere datoriile în contul schemei de plafonare a prețurilor. Ministrul Energiei a avut o discuție lămuritoare cu ministrul Finanțelor în această dimineață și, în final, prevederea introdusă de Finanțe în proiectul de OUG a fost scoasă.
Mihai Nicuţ - vin, 27 oct. 2023, 17:11
Burduja l-a “bătut” pe Boloș: Prevederea prin care se legifera amânarea plăților către furnizorii de energie și gaze, dorită de Finanțe, nu a mai fost adoptată de Guvern

“Am fost la domnul Boloş, la ministrul de Finanţe, apropo de o ordonanţă care intră astăzi pe ordinea de zi a Guvernului şi unde era o prevedere legată şi de sectorul energetic. Eu sper să vin cu veşti bune după şedinţa de Guvern, dar vom vedea după şedinţă forma finală. (…) Forma ordonanţei de urgenţă care va ieşi astăzi va fi una, eu sper, mai bună decât ceea ce s-a vehiculat public pentru sectorul energetic românesc”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Buduja, azi dimineață, la un eveniment organizat de publicația Focus Energetic.

Este vorba despre prevederea in proiectul de OUG de reducere a cheltuielilor care a pus pe jar furnizorii de energie electrică și gaze, pentru că stabilea că decontările de la buget ale sumelor cuvenite furnizorilor care aplică inițial pe banii lor schemele de plafonare a prețurilor să se facă exclusiv din Fondul de Tranziție Energetică, în condițiile în care sumele care se strâng acolo sunt insuficiente.

Am scris despre această prevedere încă din faza de draft, ÎN ACEST TEXT

După ședința de Guverm de azi, ministrul Finanțelor a ieșit la obișnuitul briefing de presă, în care a confirmat practic că furnizorii vor avea la dispoziție și alte fonduri, nu doar Fondul de Tranziție, așa cum intenționau Finanțele în proiectul intrat în Guvern. Sau, cu alte cuvinte, în final a ieșit cum a spus Burduja de dimineață și invers decât au vrut cei de la Finanțe inițial.

Iată ce a spus Boloș după ședința de Guvern:

“În cursul ședinței de astăzi de Guvern, s-a completat…s-a eliminat circumstanțierea aceea care era cu referire la disponibilitățile existente în Fondul de Tranziție Energetică și s-a lăsat larg plata din Fondul de Tranziție Energetică și alte surse legal constituite, incluzând aici toate sursele legale, inclusiv cele împrumutate, la care pot apela pe perioada în care noi (Ministerul Finanțelor– n.red) noi nu asigurăm compensarea.

Pot să vă spun că este un mecanism care ajută foarte mult populația, consumatorii. Chiar dacă noi spunem că prețul de achiziție la bursă este cu mult, poate, sub prețul plafonat, să nu uităm că la acel preț de achiziție a energiei se adaugă costurile pe care le au cu transportatorul, distribuitorul, certificatele verzi, accize, TVA și, când se ajunge la prețul de cost total, o să vedeți că mecanismul ajută foarte mult oamenii. Altfel, prețurile neplafonate ar da serioase bătăi de cap populației și unei părți din mediul de afaceri.

Am ținut seama de recomandările Consiliului Economic și Social (CES), care a spus să nu mai avem această limitare la disponibilitățile existente în Fondul de Tranziție Energetică. Limitarea a fost eliminată și înlocuită cu alte sursse legal constituite, împreună cu disponibilitățile din Fondul de Tranziție Energetică”

Pare că ministrul Finanțelor a început să înțeleagă mecanismul, în condițiile în care, cu o zi în urmă, ataca dur furnizorii de energe și gaze, într-un interviu acordat Agerpres. Iată ce a spus ieri:

Eu înţeleg fenomenul şi înţeleg faptul că toată lumea vrea pe bugetul de stat să finanţeze toate cheltuielile, dar noi am impus o regulă extrem de simplă, că toţi banii care vin în Fondul de tranziţie energetică, împreună cu banii din Fondul de solidaritate, merg pe compensarea de facturi.

Şi trebuie să ştie furnizorii de energie că aşa cum au avut preţuri triplate şi crescute exponenţial în perioada de criză şi s-au complăcut în a avea acele…. sigur o să fiu criticat că au şi plătit impozit pe profit corespunzător, da, este adevărat, dar au fost în perioada în care au avut aceste profituri. În continuare avem o diferenţă uriaşă între preţul din contractele de furnizare pe care le-au încheiat şi preţul la bursă, care a scăzut simţitor.

Şi unde există mulţi bani, există şi multă dorinţă de a câştiga şi mai mulţi bani. Ceea ce este un demers firesc, îl înţeleg, dar trebuie să avem orânduială în cheltuielile pe care le are statul, pentru că această cheltuială nu este o cheltuială uşoară pe stat şi nu este una care să se rezume la sute de milioane de lei. Ea este de ordinul miliardelor, poate chiar şi zecilor de miliarde de lei şi de aceea această regulă, pentru moment, o păstrăm. Să vedem cum se vor derula mecanismele în continuare pe piaţa energiei.

Citește și:

Te-ar mai putea interesa și
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
China vrea să fie un „asociat, nu un rival” al Uniuniii Europene şi cere independenţă Bruxelles-ului
Ministrul chinez de externe, Wang Yi, a declarat luni, la Beijing, că Uniunea Europeană şi China "sunt parteneri, nu adversari" şi a cerut Bruxelles-ului să îşi menţină "independenţa......
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Ce spune Rusia despre viziunea politică a lui Călin Georgescu faţă de Kremlin
Kremlinul a reacţionat luni în mod reţinut la victoria lui Călin Georgescu, în primul tur al alegerilor prezidenţiale ...
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
SUA – Scott Bessent, numit de Trump pentru şefia Trezoreriei, anunţă că reducerea taxelor este o prioritate
Scott Bessent, persoana desemnată de preşedintele Donald Trump pentru postul de secretar al Trezoreriei SUA, a declarat ...
MET a cumpărat Comax France SAS
MET a cumpărat Comax France SAS
Grupul energetic MET a achiziţionat o participaţie de 100% la Comax France SAS (Comax), proprietar, operator şi dezvoltator ...