Peste 800.000 de obiecte pirotehnice interzise, confiscate de poliţiştii bucureşteni în decembrie

Peste 800.000 de petarde şi artificii au fost confiscate de poliţiştii bucureşteni în decembrie, 85 de persoane fiind cercetate pentru deţinere ilegală şi efectuarea de operaţiuni cu articole pirotehnice.
Economica.net - Dum, 29 dec. 2013, 17:36
Peste 800.000 de obiecte pirotehnice interzise, confiscate de poliţiştii bucureşteni în decembrie

Poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au făcut, în perioada 2-28 decembrie, zeci de controale şi percheziţii în Bucureşti, în urma cărora au descoperit peste 800.000 de obiecte pirotehnice interzise la deţinere, arată duminică Poliţia Capitalei, într-un comunicat de presă.

În urma acestor acţiuni, poliţiştii bucureşteni au început urmărirea penală faţă de 85 de persoane, pentru efectuarea de operaţiuni, fără drept, cu articole pirotehnice.

De asemenea, au fost constatate 77 de infracţiuni şi au fost confiscate peste 800.000 de obiecte pirotehnice.

Cercetările sunt continuate de poliţiştii bucureşteni, pentru infracţiunea de deţinere ilegală de materiale pirotehnice interzise.

Potrivit datelor statistice ale Poliţiei Române, în anul 2005, când articolele pirotehnice din clasa a II-a se comercializau „la liber”, în perioada sărbătorilor de iarnă, la nivel naţional, au fost înregistrate peste 350 de răniri şi un deces cauzate de folosirea necorespunzătoare a acestora.

După apariţia, în anul 2006, a restricţionării vânzării către publicul larg a acestei categorii de articole pirotehnice, în perioada similară au fost înregistrate, în medie, 25 de răniri anual, fără să fie înregistrate decese.

Conform Legii 126/1995, republicată, privind regimul materiilor explozive, în categoria 1 intră articole pirotehnice de divertisment, care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, iar în categoriile 2, 3 şi 4 sunt cuprinse cele destinate utilizării în exterior şi exclusiv de către pirotehnicieni.

În categoria 1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor, cum ar fi, de exemplu, steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc şi sateliţi, a precizat sursa citată.

„Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 şi 4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2”, a precizat Poliţia Română.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai dacă iau măsuri de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Potrivit evidenţelor Poliţiei Române, la nivel naţional, până în prezent, 12 societăţi comerciale au efectuat importuri sau transferuri de articole pirotehnice, la cantitatea importată sau transferată adăugându-se cea rămasă în stoc din anii precedenţi.

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la un an.

Articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate doar de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la un an.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele din Sănătate
Ciucă: PNL își asumă angajamentul ferm ca până în 2028 salariile din Educaţie să ajungă la același nivel cu cele ...
PNL îşi asumă un angajament ferm, că până în 2028 salariile din Educaţie vor ajunge la acelaşi nivel cu cele din Sănătate, a transmis luni preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la o......
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Apare Programul Naţional pentru Sprijinul Marii Industrii, cu finanțare de un miliard de euro. Ce spune ministrul Finanțelor
Ministerul Finanţelor a lansat luni seara, în dezbatere, un proiect de Ordonanţă de Urgenţă pentru înfiinţarea Programului ...
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Germania oferă ucrainei un ajutor de iarnă de 200 de milioane de euro
Ministrul german de Externe Annalena Baerbock a anunţat luni, la Kiev, un ajutor suplimentar din partea Germaniei pentru ...
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a votat în favoarea modificării Legii pensiilor militare. Indexarea se va face în raport cu solda sau salariul
Senatul a adoptat, luni, în plen, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare, cu amendamente, prin care se prevede ...