RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), se pregătește să deschidă a treia fabrică regională în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Bacău. Această fabrică, situată în parcul logistic ELI Parks Bacău, va efectua operațiunile de numărare și sortare a ambalajelor de băuturi colectate de la comercianți. Unitatea va fi operațională până la sfârșitul lunii aprilie 2024 și va avea 70 de angajați.
Noua fabrică are o suprafață de 7.800 de metri pătrați, iar echipamentul va fi furnizat și instalat de către compania Anker Andersen A/S din Danemarca, firma cu care RetuRO a semnat un contract de achiziție la cheie a echipamentelor pentru toate centrele naționale.
Fabrica va fi echipată cu opt mașini industriale de sortat PET-uri și doze și alte patru echipamente pentru sortarea sticlei, având o capacitate totală de procesare ambalajelor de până la două milioane de PET-uri și recipiente metalice și aproximativ un milion de sticle pe zi. De asemenea, fabrica din județul Bacău va mai fi dotată și cu două dispozitive de sortare optică cu o capacitate de 6 tone/oră și două prese de balotat cu o capacitate de producție de peste 130 de baloți pe zi.
Fabrica va avea 70 de angajați.
„Cu un obiectiv de a deschide și opera 17 fabrici la nivel național, cu aproximativ 500 de angajați în mai puțin de un an, ne străduim să asigurăm, pas cu pas, resursele necesare pentru procesarea volumului de recipiente pentru băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianți. Deschiderea noii fabrici din Bacău reprezintă un pas important în asigurarea unei infrastructuri solide pentru Sistemul de Garanție-Returnare, pentru a susține eforturile noastre în promovarea reciclării și protejarea mediului înconjurător. Astfel, aducem beneficii atât mediului, prin reducerea deșeurilor, cât și comunității locale, prin crearea de locuri de muncă și stimularea dezvoltării economice a regiunii. Suntem încrezători că, împreună cu toți partenerii noștri, vom construi un sistem eficient și responsabil care va face din România un lider în domeniul reciclării și economiei circulare.”, a declarat Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO:
17 fabrici în total
Sistemul Garanție-Returnare va fi lansat în data de 30 noiembrie 2023 cu o singură fabrică de numărare și sortare a ambalajelor de băuturi colectate, respectiv fabrica din Bonțida, județul Cluj, va începe să funcționeze.
Între timp, RetuRO a demarat pregătirile pentru a doua fabrică, situată în Giarmata, județul Timiș. De asemenea, în perioada următoare, RetuRO va anunța și alte locații strategice care vor intra în pregătire pentru susținerea Sistemului Garanție-Returnare.
În calitate de administrator al Sistemului de Garanție-Returnare, RetuRO va deschide în total 17 centre în următorul an, unde va transporta ambalajele de băuturi colectate de la aproximativ 80.000 de comercianți. Acestea vor fi numărate, sortate și pregătite pentru transport către companiile de reciclare, în vederea producerii de materie primă reciclată, care va fi folosită la producția de noi ambalaje de băuturi.
Este pregătit RetuRO ca SGR să începă peste o lună?
Potrivit unui comunicat RetuRO, implementarea Sistemului Garanție-Returnare din România se confruntă cu multiple provocări la început, mai ales din cauza timpului de implementare a proiectului în România, de un an, de la angajarea primului angajat, CEO-ul companiei, în noiembrie 2022.
De exemplu, Malta și Slovacia, țări semnificativ mai mici ca suprafață, populație și proporția comerțului tradițional, au primit perioade de implementare mai lungi, după obținerea licenței de administrator al sistemului.
Nu în ultimul rând, România are o infrastructura fragilă, o populație semnificativ mai mare în comparație cu cele mai recente țări europene care au implementat un Sistem de Garanție-Returnare, și distribuția operatorilor economici, care este aproape egală între zonele urbane și cele rurale.
RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. ( www.returosgr.ro ) este o companie ce funcționează pe principiul not for profit – ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Compania a fost creată de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
RetuRO, administratorul SGR, funcționează cu finanțare exclusiv privată și are rolul de a asigura transparența asupra cantităților de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.