„Încă de la începutul mandatului meu mi-am asumat să fac tot ceea ce trebuie pentru a putea păstra un preţ corect la energie electrică şi gaze pentru români şi companiile româneşti. Soluţiile au inclus promovarea OUG 30/2023 prin care Ministerul Energiei a efectuat plăţi de peste 3 miliarde de lei pentru plata datoriilor către furnizori. De asemenea, săptămâna trecută, împreună cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, am găsit soluţia de a face plăţi atât din Fondul de Tranziţie, cât şi din alte surse legal constituite, ceea ce reprezintă angajamentul Guvernului României de a susţine sistemul energetic naţional prin toate instrumentele posibile. Prin întâlnirea de lucru de astăzi, Ministerul Energiei facilitează un cadru de parteneriat între companiile de furnizare şi instituţiile financiar-bancare pentru a facilita accesarea finanţărilor la un cost cât mai redus. Discutăm de un produs de factoring, pe baza unor convenţii tripartite. Este nevoie de astfel de soluţii inovatoare pentru a putea asigura funcţionarea în condiţii optime a întregului sector energetic românesc”, a precizat Sebastian Burduja, conform Agerpres.
Ministerul Energiei a făcut constant eforturi pentru compensarea furnizorilor şi pentru acoperirea diferenţelor de preţ, având ca obiectiv menţinerea unui preţ competitiv pentru consumatorii casnici şi non-casnici şi evitarea problemelor de lichiditate în sistem.
În acest context, Ministerul Energiei susţine menţinerea acestor scheme de compensare – plafonare a preţurilor prin intermediul cărora peste 5 milioane de gospodării au plătit numai 35 de lei la factura de energie.
De asemenea, ministerul a creat această legătură între bănci şi furnizorii de energie pentru protejarea consumatorilor şi menţinerea preţurilor scăzute la energie pentru români şi companiile româneşti.