CEZ, companie controlată în proporţie de 70% de statul ceh, a anunţat marţi că va analiza toate cele trei oferte înainte de a-şi trimite decizia guvernului pentru aprobarea finală, contractul urmând a fi semnat în cursul anului următor. „După semnarea contractelor, pregătirea documentaţiei va fi făcută cu atenţie astfel încât noua unitate să poată deveni operaţională în 2036”, a precizat CEZ.
Firma care va câştiga acest contract va avea opţiunea de a construi alte trei reactoare nucleare în Cehia.
În 2020, guvernul de la Praga estima că noul reactor ar urma să coste aproximativ şase miliarde de euro, însă această cifră este posibil să sufere modificări din cauza inflaţiei.
Cehia se bazează deja pe şase reactoare nucleare, patru la centrala de la Dukovany şi două la centrala de la Temelin, pentru a genera mai mult de o treime din producţia sa de electricitate. Spre deosebire de ţările vecine Austria şi Germania, Cehia a decis să mizeze pe extinderea energiei nucleare, în condiţiile în care vrea să elimine producţia de electricitate pe bază de cărbune până în 2033, pentru a reduce emisiile de carbon.
Alte două state membre UE din Europa Centrală, Slovacia şi Ungaria, lucrează şi ele la majorarea producţiei de energie nucleară în timp ce Polonia a selectat grupul american Westinghouse pentru a construi prima sa centrală nucleară.