Riscul de conflicte în lume creşte din cauza deficitului de apă şi a inflaţiei – Raport IEP

Riscul de conflicte poate creşte din cauza penuriei de alimente şi apă şi a presiunilor inflaţioniste declanşate de criza climatică, potrivit unui raport elaborat de Institutul pentru Economie şi Pace (IEP, în limba engleză), relatează miercuri EFE.
AGERPRES - mie, 01 nov. 2023, 12:41
Riscul de conflicte în lume creşte din cauza deficitului de apă şi a inflaţiei - Raport IEP

Documentul, care analizează ameninţările ecologice la nivel global, subliniază că, fără acţiuni concertate, nivelurile actuale de protecţie a mediului se vor înrăutăţi şi vor intensifica conflictele, ducând la o creştere a migraţiei forţate, scrie Agerpres.

IEP, un laborator cu sediul la Sydney, evidenţiază că numărul ţărilor care suferă ameninţări ecologice grave a crescut – încă trei în ultimul an – şi subliniază că aceste teritorii au o populaţie de 1,1 miliarde de oameni.

Cele trei noi ţări care au apărut ca „puncte fierbinţi” sunt Niger, Etiopia şi Myanmar, care au intrat într-un ciclu dăunător de ameninţări ecologice în creştere şi escaladare a conflictelor.

Fiecare dintre cele trei ţări s-a confruntat cu foamete şi violenţă în ultimele 12 luni, potrivit raportului.

Raportul face referire în mod concret la conflictul în curs din Etiopia, recenta lovitură de stat militară din Niger şi violenţele din Myanmar după lovitura de stat din 2021.

Degradarea ecologică are cel mai mare impact în regiunile de conflict, cum ar fi în Sahel, care se confruntă cu probleme de guvernare, niveluri ridicate de sărăcie şi variaţii climatice pe termen scurt.

Conflictele se extind adesea de la o ţară la alta, afectând o regiune întreagă, subliniază raportul, care precizează că în prezent sunt peste 108 milioane de persoane strămutate, cu 24% mai mult decât în 2020.

Estimările indică faptul că 30% din toate strămutările au loc la aproximativ 500 de kilometri distanţă de ţara de origine, iar intrările ilegale în Europa din ţări ameninţate ecologic sunt semnificative.

Pe baza tendinţelor actuale, estimările IEP arată că, până în 2050, 2,8 miliarde de oameni vor locui în ţări care se confruntă cu ameninţări ecologice grave, comparativ cu 1,8 miliarde în acest an.

Preţurile la alimente la nivel mondial au crescut cu 33% din 2016, punând şi mai multă presiune asupra sectoarelor cele mai vulnerabile.

Schimbările climatice au crescut riscurile de secetă, inundaţii, cicloane şi furtuni, adaugă raportul, şi estimează că o creştere cu 25% a insecurităţii alimentare ar putea duce la o creştere cu 36% a conflictelor.

Documentul aminteşte, de asemenea, că unul din patru oameni din întreaga lume nu are acces constant la apă potabilă.

Te-ar mai putea interesa și
Președintele Joe Biden șterge încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile pentru studii făcute de americani
Președintele Joe Biden șterge încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile pentru studii făcute de americani
Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a anulat joi încă 4,5 miliarde de dolari din datoriile contractate de americani pentru studii, informează Reuters şi AFP, relatează Agerpres....
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – secretar de stat
Autostrada A1 Sibiu – Pitești: Porr a forat 1.000 din cei 1.350 de metri ai Tunelului „Daniela” – ...
Constructorul austriac Porr a a atins astăzi o bornă importantă pe șantierul secțiunii 4 Tigveni - Curtea de Argeș ...
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Un nou parc în București. Primele imagini, cum va arăta
Parcul Grozăvești a intrat în linie drepată, a scris pe pagina sa de facebook primarul sectorului 6 al Capitalei, Ciprian ...
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă IKEA, Animax și Tedi
Supernova Constanța își extinde oferta de magazine și servicii. Printrea acestea Studioul de Planificare și Comandă ...
Centrul comercial Supernova Constanța anunță extinderea portofoliului prin deschiderea unor noi magazine, cu scopul de ...