Iată anunțul făcut de Virgil Popescu pe pagina sa de facebook:
“PNL nu a susținut și nu susține limitarea plăților cu numerar. Astăzi voi depune un proiect de lege pentru a abroga amendamentele prin care s-au limitat plățile cash, care să fie dezbătut în regim de urgență, pentru a reveni la normalitate.
Este vorba despre modificarea ”Legii privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”, respectiv abrogarea articolelor 3 și 4, care prevăd modificarea plafoanelor.
Revenim la forma inițială dinaintea asumării, pentru că mediul de afaceri nu trebuie bulversat în mod artificial, punând intenționat bețe în roate. Trebuie să susținem mediul de afaceri, predictibilitatea și să încurajăm investițiile.
Nu luptăm împotriva evaziunii fiscale prin reducerea plăților de la 10.000 la 5.000 de lei, sau de la 5.000 la 1.000 de lei!”
Și președintele PNL, Nicolae Ciucă, și-a exprimat dezacordul cu această măsură a limitării plăților cash, deși a fost adoptată de coaliția din care face parte partidul iar Ministerul de Finanțe este condus de un reprezentant al PNL
Iată ce a spus Ciucă azi dimineață, potrivit Digi24:
„Am transmis către bănci și transmit și acum mesajul – în România rata de intermediere e de 25%, raportul între depozite și împrumuturile pe care băncile le dau pentru investiții e de 70%, ca atare, în momentul de față băncile trebuie să sprijine economia, să capitalizeze sectorul de business ca să putem asigura dinamica economiei.
În aceste condiții, în care această măsură de plafonare a plăților cash, cu care nu am fost de acord de la început…. a fost măsura luată în coaliție, explicându-se la vremea aceea care sunt intențiile pentru care se adoptă, am discutat cu ministrul de Finanțe, am stabilit și în BPN, ca această măsură trebuie să fie revizuită cât mai curând.
Nu avem o rețea de bancomate distribuite așa cum ar fi necesar pentru oamenii de afaceri, pentru ei timpul e o resursă prețioasă, și pentru noi ca cetățeni e la fel. Nu a fost luată decizia unilateral, am discutat-o și cu toții am înțeles atunci că e o decizie asumată care practic contribuie la reducerea evaziunii fiscale, dar eu nu cred că cetățeanul de rând e cel care contribuie la evaziune.
Plafonul era la 10.000 lei, trebuie să vedem care e forma – ori să se revină la 10.000 lei, ori să se revină după consultare cu specialiștii”, a declarat Nicolae Ciucă.