Bulgaria negociază cu americanii un nou reactor nuclear la Kozlodui. Noi încă aşteptăm chinezii la Cernavodă

Ultimii doi investitori interesaţi de proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă au plecat, iar proiectul se mai ţine de ipoteticul interes al unei companii din China. Bulgaria începe deja negocierile cu americanii de la Westinghouse pentru un nou reactor la Kozlodui.
Economica.net - lun, 06 ian. 2014, 11:08
Bulgaria negociază cu americanii un nou reactor nuclear la Kozlodui. Noi încă aşteptăm chinezii la Cernavodă

Compania energetică de stat din Bulgaria a anunţat că va demara încă din această săptămână negocierile cu americanii de la Westinghouse pentru construcţia unui nou reactor nuclear la Kozlodui. Potrivit presei bulgare, citate de Agerpres, discuţiile vizează în primul rând modalitatea de finanţare a construcţiei reactorului, dat fiind că Sofia a anunţat deja că acest proiecct nu va primi bani de la buget.

Ivan Genov, directorul centralei de la Kozlodui, a spus că 70% din finanţarea pentru construcţia unui nou reactor ar putea fi oferită de banca americană Export-Import Bank iar pentru restul de 30% sunt analizate mai multe opţiuni, inclusiv implicarea companiei japoneze Toshiba (proprietarul Westinghouse). Deocamdată costul construirii unui nou reactor nu este clar însă Ivan Genov crede că prin utilizarea sistemelor care există deja la Kozlodui, necesarul de finanţare ar putea fi mai mic.

Ideea construirii unui nou reactor nuclear la Kozlodui a apărut în martie 2012, la puţin timp după ce Bulgaria a abandonat proiectul unei centerale nucleare noi, ce urma să fie construite la Belene. Cu o capacitate de 2.000 MW, noua centrală ar fi urmat să aibă două reactoare ruseşti, dar Bulgaria a renunţat la construcţia ei din cauza costurilor mari.

În locul acelei centrale, americanii de la Westinghouse, un cunoscut producător global de tehnologie nucleară, urmează să construiască la Kozlodui un nou reactor, tot de 1.000 MW. Dacă totul va merge conform planului, noul reactor ar urma să fie functional în 2016.

Bulgarii sunt preocupaţi de construcţia de noi capacităţi energetice, în condiţiile în care principalul producător, centrala nucleară de Kozlodui, construită cu tehnologie sovietică, a fost amputat în urma negocierilor de aderare a a ţării la Uniunea Europeană. Bulgarii au fost obligaţi să închidă patru reactoare iar centrala mai funcţionează cu două grupuri, fiecare de câte 1.000 MW.

În plus, durata de viaţă a celor două reactoare VVER funcţionale va expira în 2016, respectiv 2019, iar Bulgaria încearcă să obţină o extindere a acesteia.

În condiţiile în care vecinii de la sud păstrează energia nucleară printre priorităţi, România pare a tărăgăna la nesfârşit programul său nuclear. România are două dreactoare nucleare la Cernavodă, de tip CANDU (tehnologie canadiană), în condiţiile în care centrala nulceară, începută în anii comunismului, trebuia sa numere cinci reactoare. Din cele trei rămase, ultimul a fost oficial abandonat, iar autorităţile de la Bucureşti încearcă de ani de zile să le construiască pe cele două rămase într-un sistem de parteneriat public-privat, în care statul să participe cu activele existente, iar investitorii să vină cu banii.

Oficial, proiectul a fost îngropat la sfârşitul anului trecut. Companiile Enel şi ArcelorMittal, singurii investitori privaţi care mai rămăseseră interesaţi, au anunţat că se retrag din proiect, pe 23 decembrie.

Proiectul construcției celor două reactoare a fost iniţiat în 2007, iar lucrările erau planificate să înceapă în 2010. Din compania de proiect au făcut parte iniţial Enel (Italia), ArcelorMittal România, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF Suez (grup franco-belgian).

Acordul de investiții pentru construcția reactoarelor nucleare 3 și 4, un proiect de 4 miliarde de euro, a fost semnat inițial în 2008 și apoi a fost prelungit de mai multe ori, până la 31 decembrie 2013.

Nemulţumite de evoluţia discuţiilor, CEZ, RWE, Iberdrola şi GDF Suez au renunţat la sfârşitul anului 2010 la investiţie, astfel că statul a ajuns să devină actionar majoritar, cu 84,85% din compania de proiect.
Singura speranţă pentru ca proiectul să avanseze este implicarea Chinei în acest proiect. Cu ocazia vizitei făcute de premierul Chinei la Bucureşti, conducerea Nuclearelectrica, compania care operează reactoarele a semnat cu preşedintele companiei China General Nuclear Power Corporation (CGN) o scrisoare de principiu privind finalizarea construcţiei celor două reactoare de la Cernavodă.

Potrivit Nuclearelectrica, compania chinezească a fost cea care a cerut implicarea autorităților în proiect, ca o condiție a participării la investiție. Totuşi, nici un accord nu a fost încă semnat.

România are funcţionale două reactoare nucleare la Cernavodă, fiecare cu o capacitate de 700 MW, ce asigură 19% din producţia naţională de electricitate.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au ieftinit azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au ieftinit azi. Cât costă acum benzina și motorina
Prețurile benzinei și motorinei au scăzut ușor în benzinării azi, după ce crescuseră cu trei zile în urmă....
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 3,5%, la zece luni
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 3,5%, la zece luni
Numărul autorizaţiilor de construire pentru clădiri rezidenţiale a ajuns, în primele zece luni ale acestui an, la 30.427, ...
Subvențiile primite limitează dreptul Intel de a vinde producția de cip-uri
Subvențiile primite limitează dreptul Intel de a vinde producția de cip-uri
Intel a anunțat că acordul său pentru subvenții guvernamentale americane de 7,86 miliarde de dolari limitează capacitatea ...
Bolojan: Decizia Curţii Constituţionale a generat multă confuzie
Bolojan: Decizia Curţii Constituţionale a generat multă confuzie
Preşedintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat, joi, că decizia Curţii Constituţionale a României privind renumărarea ...