Cristian Popa (BNR): IT-iștii care au contribuţia la Pilonul II oprită timp de cinci ani vor avea o pensie privată mai mică cu 17%

Lucrătorii din IT care au contribuţia la Pilonul II oprită timp de cinci ani vor avea o pensie privată mai mică cu 17%, iar cei din construcţii cu 30%, a afirmat, marţi, Cristian Popa, membru al Consiliului de Administraţie, Banca Naţională a României, transmite Agerpres.
AGERPRES - mar, 07 nov. 2023, 17:02
Cristian Popa (BNR): IT-iștii care au contribuţia la Pilonul II oprită timp de cinci ani vor avea o pensie privată mai mică cu 17%

„Este total trist că un milion de români nu mai contribuie la pilonul II de pensie. Am câteva cifre, simulări despre ce înseamnă această oprire. Din punct de vedere legal ei sunt doar temporar scoşi până în 2028. IT-istul cu pilon II care a oprit cinci ani, până în 2028, va avea o pensie cu 17% mai mică. Este o simulare cu date conservatoare. Lucrătorul în construcţii cu pilonul II oprit pentru 10 ani, pentru că ei îl au deja oprit de ceva ani, va avea o pensie cu aproximativ 30% mai mică. Lucrătorul în agricultură, similar cu cel din industria alimentară, va avea o pensie privată cu aproximativ 23% mai mică. Din păcate acestea sunt pierderi care nu mai revin pentru cei care nu contribuie în această perioadă”, a spus Cristian Popa, la evenimentul ce a marcat aniversarea primilor 15 ani de activitate a Pilonului II de pensii private obligatorii în România.

Context

Amintim că lucrătorii din construcții beneficiază de mai mulți ani de scutire de la plata contribuției de 3,75% din salariul brut către Pilonul II, iar din iunie 2022 sunt scutiţi şi lucrătorii din agricultură.

Din noiembrie vor fi scutiţi şi IT-iştii de la plata contribuţiei la pilonul al doilea de pensii, odată cu intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului fiscal prin Legea 296 din 2023.

Toate aceste categorii pot opta să cotizeze în continuare la Pilonul II, formulând o cerere către angajator.

 

La rândul său, Ionuţ Dumitru, profesor universitar, Academia de Studii Economice, a declarat că România are o problemă structurală majoră în piaţa muncii, numărul de contribuabili la buget, în particular la bugetul public de pensii, fiind cel mai mic în cadrul ţărilor UE27 (raportat la bazinul potenţial de forţă de muncă disponibilă).

„Această situaţie face ca rata de dependenţă contributori/beneficiari în sistemul public de pensii (Pilonul I) să fie cea mai nefavorabilă în cadrul UE27, atât din motive demografice, dar şi ca urmare a unor motivaţii fiscale nepotrivite. Cifrele demografice sunt aşteptate să se deterioreze şi mai mult pe termen mediu şi lung, ceea ce face ca suplimentarea pensiei din Pilonul I prin pensii din Pilonii II, III şi cele ocupaţionale să fie o necesitate stringentă pentru România”, a explicat Ionuţ Dumitru.

De asemenea, Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România a afirmat că de la înfiinţare, Pilonul II de pensii private a adus valoare contributorilor, generând randament în termeni reali pentru aceştia. Astfel, din calculele CFA Romania, Pilonul II de pensii are o eficienţă pentru contributori de 3 la 1 comparativ cu pilonul de pensii publice (Pilonul I).

„Soluţia pentru asigurarea unui sistem sustenabil de pensii este conversia graduală către un sistem finanţat de pensii (Pilonii II şi III), care este în măsură să asigure atât echitate pentru contributori cât şi randamente real pozitive pentru banii astfel economisiţi de ei”, a spus Adrian Codirlaşu.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România a organizat marţi la sediul Băncii Naţionale a României, un eveniment care marchează aniversarea primilor 15 ani de activitate a Pilonului II de pensii private obligatorii în România.

Te-ar mai putea interesa și
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Boloş: Am votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care cred
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a votat pentru principii clare, pentru o direcţie în care crede, pentru susţinerea investiţiilor şi pentru cheltuirea chibzuită a fiecărui......
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Burnout-ul devine tot mai prezent în rândul angajaților români
Patru din zece angajaţii români (40%) care lucrează în ture se simt mereu epuizaţi, în timp ce aproape două treimi ...
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Prezență de 23,29% la referendumul inițiat de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Până la ora 15,00, duminică, au votat la referendumul iniţiat de primarul general, Nicuşor Dan, în Capitală, 416.312 ...
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
BVB a pierdut 6,04 miliarde de lei la capitalizare săptămâna asta
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 6,047 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 1,73%, în această săptămână, ...